Vertaa asuntoja

Nyt on aika tehdä veroilmoitus

Nyt on aika tehdä veroilmoitus

  • 16/04/2018

Veroilmoitusten jättö sähköisesti tai puhelimitse alkoi Espanjassa 4. päivä huhtikuuta, ja 10. toukokuuta lähtien se on mahdollista myös asiaan vihkiytyneissä virastoissa. Aikaa ilmoituksen tekoon on kesään saakka. Vuoden 2018 uutuus on veroviraston julkaisema matkapuhelinsovellus, jonka kautta voi vahvistaa omat tiedot ja jättää ilmoituksen.

Veroilmoitus on pakollista tehdä Espanjassa silloin, kun veronmaksajan bruttotulot ylittävät yhdeltä työnantajalta 22.000 euroa. Useamman työnantajan tapauksessa raja on 12.000 euroa. Asiantuntijat suosittelevat myös niitä, joilla ei ole velvollisuutta ilmoituksen tekoon, tarkistuttamaan mahdolliset saatavat veroviranomaisilta.

Viimeinen ilmoituksen jättöpäivä on 2. heinäkuuta, mutta niiden, jotka tahtovat mahdollisen palautuksen suoraan tililleen, tulee jättää ilmoitus viimeistään 27. kesäkuuta. Verotoimistosta saa aikoja asian hoitamiseen 10. toukokuuta lähtien. Aikoja voi varata vasta kaksi päivää aiemmin 8.5.

Apua ilmoituksen tekoon

Viime vuonna kokeilussa ollut Le llamamos otettiin tänä vuonna virallisesti käyttöön. Jos veronmaksaja tahtoo verotoimiston soittavan hänelle veroilmoituksen laatimiseksi puhelimitse, hän voi pyytää puhelinaikaa internetin kautta tai puhelimitse numeroista 901 12 12 24 / 915 35 73 26 (automaatti) tai 901 22 33 44 / 915 53 00 71 (henkilökohtainen palvelu).
Jos veronmaksaja haluaa mieluummin saada henkilökohtaista palvelua paikan päällä verotoimistossa, ajan voi varata puhelimitse numeroista 901 20 03 45 / 915 35 68 13 (maanantaista perjantaihin kello 9.00–21.00).

veroilmoitus espanjassa
Asiantuntijat osaavat neuvoa, mitä vähennyksiä veroilmoitukseen voi liittää.

Useat ottavat prosessiin avukseen asianhoitotoimiston (esp. gestoria), jotka veloittavat yksinkertaisissa tapauksissa veroilmoituksen hoitamisesta edullisimmillaan muutaman kymmenen euroa. Hyvä gestoria tietää tarkalleen, mitä vähennyksiä ilmoitukseen voi liittää. Vähennyksiä voi saada muun muassa lahjoituksista hyväntekeväisyyteen, ammattiyhdistysmaksuista, vammaisista lapsista sekä suurilukuisesta perheestä.

Tarkista tulos ja päätä vasta sitten, jätätkö ilmoituksen

Tänä vuonna uutta on matkapuhelinsovellus, jonka kautta ilmoituksen jättö myös onnistuu. 15. maaliskuuta lanseeratun sovelluksen avulla voi ladata omat verotietonsa, tehdä ennakkolaskelman ja myös hyväksyä sen. Ennen hyväksymistä ”App de Haciendan” kautta on suositeltavaa esittää laskelman alan asiantuntijalle.

Oman tuloksensa selvittämiseksi voi tehdä esilaskelman joko edellämainitun sovelluksen tai veroviraston RentaWEBin simulaattorin kautta. Sivustot palvelevat myös englannin kielellä. Verotietoja ja esilaskelmaa RentaWEBin kautta hakeakseen veronmaksajan täytyy käyttää jotain sähköisistä henkilötunnistusmenetelmistä. Saman sivuston avoimessa simulaattorissa voi tehdä omia laskelmia eri vaihtoehdoilla, mutta sen kautta ei voi jättää anomusta.

veroilmoitus
Omien tietojan tarkistaminen vaatii sähköisen tunnistautumisen.

Tuloksen mukaan veronmaksaja voi päättää, jättääkö ilmoituksen verottajalle vai ei – mikäli tulorajat eivät vaadi sitä tekemään. Jos tulos on positiivinen, Haciendalla ei yleensä mene siihen kuukautta kauempaa. Jos tulos puolestaan on negatiivinen, ”mätkyt” voi maksaa yhdessä tai kahdessa erässä.

Vero.fi-sivulta löytyvästä artikkelista Eläketulojen verotus kansainvälisissä tilanteissa” saa lisätietoa Suomen eläkkeiden verottamisesta Espanjassa sekä kaksinkertaisen verotuksen poistamisesta.

Close