Vertaa asuntoja

Asunnot kiven alla suomalaiseen kouluun tulijoilla

Asunnot kiven alla suomalaiseen kouluun tulijoilla

  • 05/02/2017

Ensi syyslukukauden koulupaikat Aurinkorannikon suomalaiseen kouluun täyttyivät jo ensimmäisellä ilmoittautumisviikolla. Perheillä on kuitenkin vaikeuksia löytää asuntoa ja erityisesti espanjalainen lomakuukausi elokuu tuottaa vaikeuksia.

Kouluun ilmoittautuminen alkoi 23.1 ja viikon aikana tuli hakemuksia enemmän kuin kouluun mahtuu oppilaita. Koulun henkilökunta käy paraikaa ilmoittautumisia läpi ja ilmoittaa vanhemmille tilanteesta sitä mukaa kun luokkajakoja saadaan selkeäksi. Näyttää siltä, että peruskoululuokat tulevat olemaan täynnä ja moni jää ulkopuolelle. Lukioon kyllä mahtuu, vahvistetaan koulun kansliasta. Ongelmaksi näyttääkin muodostuvan mieluisan asunnon löytyminen kaikille kouluun tulijoille.

Elokuu

Koulu noudattaa suomalaista opetusrymiä ja lukukausi alkaa jo 14.8. Perheet haluaisivat asunnon käyttöönsä luonnollisesti heti elokuun alkupuolelta. Aurinkorannikolla se on kuitenkin vuoden vilkkain kuukausi, sillä rantalomaa saapuvat viettämään niin espanjalaiset, eurooppalaiset kuin marokkolaiset. Kaikki asunnot ja villat ovat jo aikaisin varattuja elokuun loppuun asti ja hinnat ovat korkealla.

Kesällä viikkohinta on yleensä sama kuin talvella kuukausihinta ja vuorokausihinnatkin saattavat liikkua 150 eurosta aina 500 euroon villoissa, kertoo Nina Ivakko West Wind Rentals&Properties kiinteistönvälitystoimistosta. Eurooppalaiset loma-ajat venyvät nykyään myös heinä- ja syyskuun puolelle, joka on luonnollisesti nostanut näidenkin aikojen hintoja.

Los Pacos

Los Pacosissa koulun naapurissa sijaitsevan kiinteistönvälitysyritys Sunlomasin sähköposti pursuaa vuokrauspyynnöistä. Ihan ensimmäisenä kannattaa unohtaa kävelymatka kouluun, toteaa Liisa. Los Pacos on suosittua aluetta ja asuntoja on vähän tarjolla. Ainakaan sitä villaa täältä ei löydy, toteaa Liisa.

Kyselyt alkoivat jo pari viikkoa sitten, kertoo Liisa Kuoksa-Jalonen. Suomalaisilla tuntuu olevan käsitys, että asuntoja on täällä runsaasti vapaana ja hinnat ovat edullisia. Tilanne on kuitenkin päinvastainen. Aikaisin kannattaakin olla liikkellä ja varmistaa asunto syksyksi. Viime elokuussa oli tapauksia, että asiakkaat nukkuivat autossa tai rannalla ja odottivat että edes joku asunto vapautuisi.

Hän ehdottaa myös, että perheet keräisivät tarpeeksi rahaa Espanjan vuoteen. Mieluummin ottakaa vaikka vuosi lisäaikaa ja säästäkää lisää rahaa, jotta saatte sellaisen asunnon, jossa viihtyy, neuvoo Liisa. Pelkkään  asumiseen tarvitaan ainakin 1000e /kk nelihenkiselle perheelle vaatimattomissa oloissa kerrostalossa. Villan haaveilijoiden kannattaa varata rutkasti yli 2000 e/kk asumiskuluihin. Vuokran lisäksi lämmituskulut talvella keventävät pankkitiliä helposti usealla satasella kuussa.

Asunto kauempaa

Asuntoa kannattaa katsoa siis suosiolla kauempaa eli Torreblancasta, Mijasista tai Fuengirolan länsipäästä. Myös Benalmadena on suosittua asuinaluetta.  Auto tarvitaan ja koulukuljetukset aamulla sekä iltapäivällä ovat silloin osa joka päiväistä rutiinia. Junalla ja bussilla tosin pääsee Los Bolichesiin, josta kävelee koululle noin 10 minuuttia. Espanjassa ala-aste ikäiset pitää kuitenkin aikuisen viedä ja hakea koulusta.

Jos se villa on ehdottomasti unelmissa, niin koulun alkuun elokuulle ja syyskuun alkuviikoille voi miettiä edullisempaa (ilmastoitua) kerrostaloasuntoa. Sen kun valitsee vielä hieman kauempaa rannasta, niin hintakin voi olla kohtuullisempi. Villat vapautuvat pidempiaikaiseen vuokraukseen yleensä syyskuun aikana ja ovat sitten vuokrattavissa aina touko-kesäkuulle. Vaikka asunnonvaihto ei houkuttele, niin se saattaa kuitenkin taata tämän unelman toteutumisen.