Vertaa asuntoja

Auton omistaminen Espanjassa

Auton omistaminen Espanjassa

  • 04/01/2016

Auton omistaminen Espanjassa on suhteellisen edullista. Viralliset kulut ovat matalat eikä huoltaminenkaan ole kovin kallista.

Autovero

Vero maksetaan vuosittain keväällä. Veron maksaa se, jonka nimissä auto on ollut vuoden ensimmäisenä päivänä. Autovero on vuodessa alle sadasta eurosta muutamaan sataan, riippuen autonarvosta. Dieselveroa eli käyttövoimaveroa Espanjassa ei ole.

Vakuutus

Yleensä vakuutus on Espanjassa voimassa vuoden eikä siitä saa rahoja takaisin vaikka auton myisi kesken kauden. Poikkeuksena joidenkin yhtiöiden erikoissäännöt kanta-asiakkailleen sekä Liberty vakuutusyhtiö, jos ottaa vakuutuksen extranjero (ulkomaalainen) statuksen omaavalta agentilta.

Yleistä Espanjassa on ottaa vain pakollinen liikennevakuutus, joka korvaa vain toisen osapuolen vahingot. Kaskovakuutusta pidetään kalliina, vaikka se ei kaikissa yrityksissä sitä ole. Hinausauto (grua) kuuluu jokaiseen vakuutukseen. Lisäksi kannattaa pyytää sisällyttämään siihen ikkunat (cristales).  Lisäys ei paljon maksa, mutta on sen arvoinen.

Autonvakuutuksen hinta kannattaa kysyä joka vuosi erikseen parista yhtiöstä. Jos vakuutus jatkuu automaattisesti vuodesta toiseen samassa yhtiössä, niin hinta voi nousta huomaamatta korkeaksi.

Normaali vakuutus kattaa yleensä vain yli 25-vuotiaat kuljettajat. 18-24 vuotiaat kuljettajat täytyy lisätä erikseen vakuutuskirjaan ja maksaa lisämaksu.

Autonvakuutus on omistajakohtainen eli jos sinulla on täydet bonukset, niin ne koskevat kaikkia omistamiasi autoja. Vakuutusta ottaessasi sinun ei tarvitse yleensä todistaa bonusten määrää, vain jos vakuutusyhtiön tarkastaja sitä joskus kysyy.

Sakot

Nopeussakot lähetetään siihen osoitteeseen, joka on autolle merkitty ostohetkellä. Mahdollinen osoitemuutos kannattaa siis tehdä Traficoon.

Sakko saattaa tulla vasta monen kuukauden päästä tapahtuneesta. Jos maksat sakon heti, saat siitä tuntuvan alennuksen. Jos sakossa on mielestäsi jotain hämärää niin kannattaa mennä sakkolapun kanssa välittömästi joko Traficoon tai paikalliseen Guardia Civil poliisilaitokselle selvittämään asiaa. Tiettävästi valesakkolappujakin on liikkeellä.

Jos sakko ei tavoita sinua, niin sen perintä siirtyy verotoimistolle (Hacienda). He lisäävät summaan omat perintökulunsa, viimeksi noin 70e ja ottavat rahat suoraan espanjalaiselta pankkitililtäsi ilman erillistä ilmoitusta.  Sakon summa on myös ajan myötä moninkertaistunut.

Parkkisakon voi perua samassa laitteessa, jossa parkkimaksu maksetaan. Summa vaihtelee alueittain ja sen mukaan puuttuiko maksu kokonaan vai ylittyikö parkkiaika.

Katsastus

Uudessa autossa katsastus on voimassa neljä vuotta. Sen jälkeen 5-10 vuotiaat autot katsastetaan kahden vuoden välein ja yli 10 vuotiaat autot vuosittain. Katsastusaseman (ITV) voi valita itse. Aika varataan joko netissä tai soittamalla. Ajanvarausnumero on maksullinen ja vaihtelee alueittain. Katsastusasemilla on ilmainen puhelin, josta voi soittaa ajanvaraukseen.  Netissä varatessa ohjelma kysyy rekisterinumeron lisäksi myös runkonumeron kuusi viimeistä numeroa tai auton ensimmäistä rekisteröintipäivää Espanjassa.

Toisinaan asemilla on kovat ruuhkat ja siksi aikaa kannattaa alkaa varailemaan jo pari viikkoa ennen kuin se umpeutuu. Katsastuksen läpäissyt auto saa tuulilasiinsa tarran. Jos autossa on jotain korjattavaa, niin autonomistajalla on kaksi kuukautta aikaa tehdä korjaukset ja tulla uudestaan katsastukseen. Toinen käynti on ilmainen. Ensimmäinen käynti maksaa, riippuen autosta, noin 50e.

Katsastamatonta autoa saa lain mukaan ajaa vain, jos on menossa suoraan katsastukseen. Jos tällä matkalla poliisi antaa sakot katsastamattomuudesta, niin sen saa peruttua Traficossa näyttämällä toteen katsastuksen olemassaolo.

Huom! Tämä artikkeli käsittelee yksityishenkilön omistamaa normaalia henkilöautoa. Neuvot ovat yleispäteviä, sillä säännöt saattavat muuttua tai poiketa alueittain.

Close