Vertaa asuntoja

Autonosto Espanjassa

Autonosto Espanjassa

  • 29/12/2015

Auto on kätevä ja edullinen kulkuväline Espanjassa. Julkinen liikenne kulkee usein vain pääväyliä, joten autoa tarvitaan usein normaaliin liikkumiseen. Ostaminen on helppoa ja väyliä monia.

Ostamisen dokumentit

Auton ostamista varten tarvitset NIE numeron, passin ja jonkinlaisen asuintodistuksen.

NIE numeron saat paikalliselta Policia Nacional laitokselta. Tavallinen turisti NIF riittää, ei tarvitse olla residentti, vaikka jotkut poliisilaitokset näin väittävät.

Asunipaikkatodistukseksi käy joko kaupungintalolle tehtävä empadronamiento, vuokrasopimus tai kauppakirja omistamastasi asunnosta (escritura).

Auton myyjä tuo autonpaperit ja NIE numeronsa sekä ulkomaalaiset tuovat myös passinsa.

Asiointitoimistot (gestoria) suosittelevat tekemään kaupasta sopimuksen. Se voidaan tehdä gestoriassa valmiille pohjalle. Kauppasummaa ei ole pakollista merkitä sopimukseen.

Saat väliaikaisen todistuksen omistajanvaihdosta ja se on voimassa kuukauden. Uudet auton omistajanpaperit voit noutaa samasta paikasta missä vaihdos tehtiin ja jos ne eivät ole tulleet kuukauden sisällä, voit pyytää uuden väliaikaisen dokumentin samasta paikasta.

Auton ostokulut

Auton ostokuluja on vain omistajanvaihto (transferencia). Se voidaan tehdä joko missä tahansa transferencioita tekevässä gestoriassa tai paikallisessa Traficossa (ajoneuvohallintokeskus). Jos et osaa espanjaa ja maantapoja, suositellaan käyttämään gestoriaa. Tekemällä vaihdon itse Traficossa ei montaa euroa säästä, mutta voi tulla kallliiksi, jos ei tiedä mitä on tekemässä.

Ostokulut riippuvat auton merkistä, iästä jne. Normaalin auton kohdalla ne ovat muutaman sata euroa.

Omistusoikeus siirtyy sillä hetkellä, kun tranferencia on tehty. Auton vakuutuksen siirto kannattaa siis sopia etukäteen tehtäväksi samantien. Toisinaan edellinen omistaja jättää vanhan vakuutuksen voimaan muutamaksi päiväksi, jotta uusi omistaja ehtii siirtää vakuutuksen. Jos uusi omistaja aiheuttaa autolle vahinkoa, jonka vakuutus korvaa, niin vanha omistaja saattaa menettää boonuksiaan.

Ostopaikat

Auton voit ostaa joko yksityiseltä tai autoliikkeestä.

Yksityiset myyvät autoja kadunvarsissa ”se vende” kyltti ikkunassa tai netissä. Suosituimpia nettisivuja ovat: milanuncios.com, vibbo.com (entinen segundamano) ja coches.net. Googlettamalla : ”compra coche (osta auto)” löytyy sivuja. Yksityiseltä ostaessa auto on siinä kunnossa, kun se ostohetkellä on. Mittarilukema voi olla todellinen, tai sitten ei. Auton voi viedä korjaamoon tarkistettavaksi ennen ostoa. Selvitä, että auto on läpäissyt katsastuksen.

Autoliikkeet antavat usein uudemmille autoille takuun. Lainmääräämä takuun on 12kk, mutta käytännössä se vaihtelee. Kannattaa tarkistaa mitä takuu korvaa, sillä liikkeiden välillä on suuria eroavaisuuksia. Yleensä hintaan sisältyy myös transferencia. Autoa ostaessa kannattaa neuvotella hinnasta, jos siihen on perustetta tai pyytää esim uudet tuulilasinpyyhkimet, lattiamatot, öljynvaihto tmv. Autoliike antaa yleensä autoon viikon vakuutuksen.

Autoliike, jolla on oma korjaamo saattaa olla auliimpi korjaamaan autossa ilmenneitä vikoja. 

Autot ovat pääsääntöisesti halvempia isoissa kaupungeissa kuten Madridissa tai Barcelonassa. Jos ostat auton läheltä asuinpaikkaasi, on mahdolliset jatkotoimenpiteet eli takuuseen liittyvät korjaukset helpompi hoitaa.

Huom! Tämä artikkeli käsittelee yksityishenkilön ostamaa normaalia henkilöautoa. Neuvot ovat yleispäteviä, sillä säännöt saattavat muuttua tai poiketa alueittain.

Close