Vertaa asuntoja

  • 10/05/2017

Avioero ja asunnon ositus Espanjassa

Espanjassa eroaa päivittäin 200 pariskuntaa. Monella on yhteinen omistusasunto ja asuntolainaa. Vaikka rakkaus loppuu, voi yhteistelo pitkittyä asunnon myynnin vuoksi.

Espanjan tilastokeskuksen (Instituto Nacional de Estadisticas) tietojen mukaan Espanjassa allekirjoitettiin vuonna 2015 yhteensä 101 000 eroa. Eron myötä jaetaan yhteinen omaisuus ja moni ajattelee, että helpoin ja nopein tapa toimia, on myydä yhteinen asunto, lopettaa laina ja jakaa jäljelle jäänyt raha. Kannattaa kuitenkin toimia harkiten ja ilman turhaa kiirettä sekä selvittää kaikki vaihtoehdot muistuttaa idealista.com kiinteistöportaalin lainateemoista vastaava Juan Villén.

Asiantuntijat muistuttavat, että asuntolainan suhteen kannattaa neuvotella pankin kanssa maksuaikojen muutoksesta, asunnon myynnistä, lainan kuoletuksesta sekä mahdollisuudesta siirtää asunto toiselle pariskunnasta.

Espanjassa avioliitto on yleensä aina “regimen de gananciales”, ellei toisin mainita (paitsi joissakin maakunnissa, kuten esimerkiksi Kataloniassa). Tämä tarkoittaa, että avioparin kaikki omaisuus on yhteistä. Ainoastaan omaisuus, jonka puoliso on omistanut ennen naimisiin menoa, tai jonka on saanut perintönä, olisi “omaa”. Avioliiton voi toki aina sopia myös “régimen separación de bienes”, eli silloin avioparin omaisuus ei ole yhteinen, vaan kummallakin on oma omaisuutensa.

Normaalisti, jos asunto, tai asunnon osa, siirretään toiselle, ja toinen korvaa saamansa asunnon osan joko rahallisesti, tai jollain muulla omaisuudella, veroja ei tarvitse maksaa (avioeroa seuraava muutos omistajuudesssa on yksi niistä harvoista tilanteista, joissa esimerkiksi plusvalia veroa ei tarvitse maksaa).

Jos “oman” asunnon puolikkaan puolestaan myy toiselle, siitä tulee maksaa myös verot, eli plusvalia, myyntivoitto ja varainsiirtovero, oli kyseessä sitten yhdessä omistettu asunto tai jaettu omaisuus.

Plusvalian ja myyntivoiton maksaa aina myyjä, tai se henkilö, joka siirtää omaisuuden toiselle.

ESIMERKKI: pariskunnalla on kaksi kiinteistöä (omistus yhdessä 50/50) ja toinen ottaa toisen ja toinen toisen. Pitääkö maksaa samat maksut kun jos ostaisivat talon toiselta?
Jos asunnot ovat samanarvoisia, asuntojen jaon voi tehdä “päikseen”. Jos asunnot puolestaan ovat eriarvoisia, tulisi kalliimman asunnon saajan korvata arvoero joko rahallisesti tai esimerkiksi tavaroilla tälle edullisemman asunnon pitäjälle.

Tiedot: idealista.com / Esimerkki ja asiantuntijavastaukset Gestoria Bravo