Vertaa asuntoja

Eläinten oikeudet Espanjassa lähestyvät eurooppalaista tasoa

Eläinten oikeudet Espanjassa lähestyvät eurooppalaista tasoa

  • 22/12/2017

Espanjan hallitus hyväksyi yksimielisesti aloitteen lakiuudistuksesta, jossa määritellään eläimet tunteviksi olennoiksi. Laki on tärkeä askel matkalla kohti parempia eläinten oikeuksia, sillä tällä hetkellä eläimet ovat Espanjan lain edessä verrattavissa omistettaviin asioihin kuten esimerkiksi televisioon tai vaikkapa jääkaappiin.

Eläimet yhdistivät puolueet saman asian taakse ja tälläinen yksimielisyys hallituksessa onkin harvinainen saavutus Espanjassa. Lakiuudistuksen myötä elämet  tullaan nimeämään tunteviksi olennoiksi ja tämä on saanut aikaan jo lukuisia jatkokysymyksiä.

Jotta eläinten oikeudet saavuttaisivat yleisen eurooppalaisen tason, tarkoittaisi se useiden lakien kuten siviililain ja siviiliprosessilain muutoksia.

Lisäkysymyksiä

Lain edessä eläimiä kohdellaan vielä varallisuuden tavoin. Päättämättä on vielä esimerkiksi mitä eläimille tehdään avioerotapauksissa.

Espanjalaisten mielipiteitä jakava teema härkätaistelu on myös aihe, johon eläinten oikeuksien muuttuminen vaikuttaa. Jos eläimet määritellään nyt tunteviksi olennoiksi, kuinka tämä ja härkätaistelut sopivat yhteen?

Pitkähäntäiset koirat

Eläinten kohteluun on Espanjassa puututtu viime aikoina myös kieltämällä kaikki eläimille tehtävät ei-lääketieteelliset leikkaukset. Listalla on esimerkiksi häntien ja korvien leikkaamiset sekä kynsien poistaminen.

Lailla pyritään asennemuutokseen

Suurin muutos kuitenkin liene tarvitaan asenteissa. Netissä leviävä video, jossa joukko vaeltajia työntää elävän villisian jyrkänteeltä alas, kuohuttaa mieliä. Tässä video , mutta sen katsominen ei sovi herkille ihmisille.

Hylätyt eläimet

Vastuullisuus lemmikkien hoidossa on myös kyseenalaista, sillä edelleenkin Espanjassa hylätään tilastojen mukaan 140 000 eläintä vuodessa. Todellisuudessa määrä on todennäköisesti suurempi, sillä virallisissa tilatoissa tuskin näkyvät elävinä roska-astioihin heitetyt koiran- ja kissanpennut. Hylättyjen eläinten pelastus ja uudelleen adoptointia tekevät yhdistykset ovatkin helisemässä suuren avun tarpeen kanssa.

Rakkaat lemmikit

Lemmieläimiä kohdellaan toki myös hyvin ja moni perhe huolehtii nelijalkaisesta ystävästä kuten perheenjäsenestä. Jopa 40%:lla espanjalaisista perheistä on vähintään yksi lemmikkieläin ja vuositasolla lemmikeihin käytetään rahaa noin 1200 euroa/ kotitalous.

Tiedot El Pais 

Close