Vertaa asuntoja

Elokuvia, oopperaa, balettia ja konsertteja alkuperäiskielellä

Elokuvia, oopperaa, balettia ja konsertteja alkuperäiskielellä

  • 18/02/2018

Espanjassa voi nykyään katsoa hyvän valikoiman kulttuuriesityksiä alkuperäisellä kielellä. Elokuvateatterit tarjovat monipuolisen ohjelmiston ja TV:ssä kielen voi säätää itse.

Elokuvat

Monissa ns. tavallisissa elokuvateattereissa esitetään yksi tai useampi elokuva alkuperäiskielellä. Löydät ne merkinnällä VO tai VOS /VOSE (version original subtitulada español) eli alkuperäiskielinen puhe ja espanjankielinen tekstitys.

Espanjassa on myös elokuvateattereita, jotka näyttävät kaikki elokuvat VOSE. Näin myös espanjaa hyvin lukevat voivat nauttia kaikenkielisistä elokuvista. Ne ovat keskittyneet ns. pienempi budjettisiin/taiteellisiin/eurooppalaisiin elokuviin, eli amerikkalaisia räiskintäkassamagneetteja niissä ei yleensä esitetä. Joskus jopa jokunen suomalainenkin elokuva on päässyt ohjelmistoon.

Tälläisiä teattereita ovat mm. Barcelonassa elokuvateatteri Cinema Maldá, Madridissa ja Barcelonassa teatterit Verdi ja Málagassa Cine Albeniz.

Ooppera, baletti ja konsertit

Yhä useampi elokuvateatteri tarjoaa upeita nautintoja ooppera- ja balettiesitysten muodossa. Suorat lähetykset, yleensä Metropolitan Opera House (MET) New Yorkista tai Royal Opera House Lontoosta, antavat eturivin paikan laadukkaisiin esityksiin ja vain murto-osalla normaalista teatterin pääsylipun hinnasta. Väliajalla nähdään usein esim. teoksen koreografin ta ohjaajan haastattelu, joka antaa teokseen syvyyttä. Elokuvateattereiden hyvä äänentoisto takaa tasaisen kuunteluelämyksen.

Toisinaan elokuvateattereissa voi nauttia myös kuuluisien bändien maailmankiertueiden konsertteista.

TV

Uusista tv:stä voi kaukosäätimestä valita elokuvan kielen. Yleensä kieli/language/idioma -valikosta löytyy alakohta, jossa usein joko ”original” tai joku erikoinen kirjainyhdistelmä osoittaa alkuperäiskielen. Joissain TV-merkeissä valinta on jo pikasäädöissä.

Lisätietoja:

www.yelmocine.es
www.cinealbeniz.com
www.cinesur.com

Close