Vertaa asuntoja

Espanja muuttuu vauhdikkaasti

Espanja muuttuu vauhdikkaasti

  • 22/09/2015

Perinteisenä maana pidetty Espanja modernisoituu nopeasti. Paikoitellen maa muuttuu jopa Euroopan kärjessä. Kaupungin ja maaseudun välillä kulttuurinen kuilu kuitenkin kasvaa. Tässä pari viimeisintä muutosta.

Tietoliikenne

Vielä hetki sitten tuskallisen hidas nettiyhteys, pitkät sopimusajat ja törkeän kalliit puhelut alkavat olla historiaa. Nyt on tarjolla langatonta 4G Wifiä kotiin ilman sopimusaikaa ja useammasta kahvilastakin löytyy Wifi. Puhelinyhtiöt vetävät kilvan valokuitukaapeleita taloyhtiöihin.

Hits myy edullista prepaid liittymää, jolla voi soittaa samaan hintaan joka Euroopan maahan. Vuonna 2017 tämä onkin jo sitten lain mukaan arkipäivää koko Euroopassa.

Lapset

Katolinen uskonto elää vahvana Espanjassa, mutta tällä hetkellä on mahdollista saada lapselle myös ei-uskonnollinen kaste. Ainakin Torremolinos, Madrid ja Barcelona tarjoavat lapsille tälläisen ”tervetuloaisseremonian”. Fuengirolassa lapselleen voi myös nimetä puun. Näitä laattoja näkyy puiden juurilla ympäri kaupunkia.

Seksuaalinen ja sukupuolien tasa-arvo

Samaa sukupuolta olevien avioliitto tuli mahdolliseksi jo vuonna 2005. Ihan tuorein uutinen viime viikolla oli kahden miespoliisin avioliiton solmiminen. Torremolinos oli kaupunkina pitkään homoparien suosiossa ja uuden kaupunginjohtajan mukaan tämä maine halutaan palauttaa.Viime viikolla näkyi valtakunnallisella televisiokanavalla mainos, jossa mieshomopari mainosti kodin puhdistusainetta, suudelman kera.

Vielä 70/80-lukujen taitteessa naisilla ei voinut mm. olla omaa pankkitiliä eivätkä he saaneet passia ilman aviomiehen suostumusta. Viime kevään kunnalisvaaleissa naiset valtasivat joukolla poliittisia paikkoja. Yhä useamman kunnan kunnanjohtajana tai varakunnanjohtajana vaikuttaa nyt nainen. Esimerkkiä muille näyttävät Barcelona ja Madrid ja tietenkin jo pitkään Fuengirola. Ainakin aikomukset kuulostavat aikaisempaa inhimillisemmiltä ja arkipäivän asioiden parantamiseen keskittymiseltä.

Naisten työnteko on jo yleistä. Isojen yritysten johtoportaan ja hallitusten lasikatto on kuitenkin vielä suhtellisen paksua mallia.

Pakolaiset

Useat kaupunginjohtajat ovat ilmoittaneet ottavansa pakolaisia. Tätä varten perustetaan työryhmiä ja haetaan kaupunkilaisia, jotka voivat majoittaa ihmisiä. Empatiaa aina on havaittavissa muutenkin espanjalaisessa kulttuurissa.

Eläinten kohtelu

Eläinten kohtelu nousi puheenaiheeksi kun maahan alkoi virrata pohjois-Eurooppalaisia asukkaita. Kultturiero tavoissa oli huomattava ja siksi eläinten kohteluun alettiin kiinnittää huomiota. Osa espanjalaisista oli ja on sitä mieltä, että eläimillä ei ole sielua, joten niitä voi kohdella miten sattuu.

Nyt ovat koirapuistot joka kaupungin ylellisyyttä. Koirien hyvä kohtelu on yhä yleisempää, jopa toiseen ääripäähän, jossa koiria kohdellaan kuin kuninkaallisia. On oma garderoobi ja trimmari sekä eläinlääkärit tekevät luontaishoitoja kuten Reikiä ja homeopatiaa. Vielä tosin on varsinkin maaseudulla, yleensä vapaaehtoisvoimin toimivilla, koiranpelastusjärjestöillä rutkasti töitä.

Sitkein perinne, jossa muutosta vastustetaan ankarasti lienee härkätaistelut. Niiden lopettamisesta kampanjoidaan kuitenkin jatkuvasti. Kataloniassa niiden järjestäminen on jo kielletty ja Galiciassa rajoitettu.

Kuva: www.natura-medioambiental.com

Close