Vertaa asuntoja

Lemmikin kanssa Espanjaan

Lemmikin kanssa Espanjaan

  • 09/03/2017

Vieraaseen maahan lemmikin kanssa muuttaminen herättää paljon kysymyksiä jokapäiväisestä elämästä sekä virallisista toimenpiteistä. Espanjassa saatava tieto on monenkirjavaa ja käytäntö näyttää välillä olevan välillä kaukana ohjekirjojen säännöistä. Eläinlääkäreiden vastauksetkin vaihtelevat, joten oma harkinta on loppupeleissä tarpeen.

Laki

Maahan saapuessa lain mukaan koirilla ja kissoilla tulee olla mikrosirut (chip) sekä passi (pasaporte). Lemmikillä tulee olla voimassa rabies–rokote (rabia) ja se tulee rokottaa viimeistään 21 päivää ennen matkaa.

Lain mukaan lemmikit pitää sekä madottaa että rokottaa rabiesta vastaan kerran vuodessa. ”Suosittelen kuitenkin madottamista kuuden kuukauden välein ja antamaan koiralle rabieksen lisäksi polyvalentti sekä leptosspira-rokotukset. Kissoille taas suosittelen FeLV/FIV, rabies sekä polyvalentti rokotteita ”, eläinlääkäri Susanne Kamu Pet Vet Kamusta kertoo.

Tartunnat

Sydänmato herättää runsaasti keskustelua suomalaisten keskuudessa. Paikallisilta eläinlääkäreiltä asiaa kysyttäessä vastaus vaihtelee runsaastikin. Toisten mukaan niskatipat riittävät, toiset taas suosittelevat siihen rutiinirokotusta.

Mato ja muutkin taudit leviävät hyttysen välityksellä. Eniten hyttysiä esiintyy maaseudulla, metsissä ja kosteilla&lämpimillä alueilla. Alueellisesti Espanjassa niitä esiintyy eniten Kanarialla, Lounais-Espanjassa eli Cadizin seudulla, Ebro-joen suistossa ja Valencian maakunnan etelä-osissa. Aurinkorannikolla se on suhteellisen harvinainen, toteaa Gustavo Ruiz Valverde Benalmadena Costan eläinlääkärikeskuksesta.

Lämpimässä ilmastossa hyttyset levittävät muitakin tauteja ja niitä vastaan kannattaakin varautua karkottavilla apuvälineillä. ”Spot on–lääkkeet ovat nestemäisiä hyönteiskarkotteita, jotka levitetään eläimen niskaan. Valmiste on edullista ja sitä saa sekä apteekista että eläintarvikekaupoista. Spot-onit ovat mielestäni parempi vaihtoehto kuin karkotepannat, sillä pannoissa on paljon kemikaaleja”, suosittelee Susanne.

Gustavon mielestä hyttyssuojaksi riittää kuukausittainen tipatus niskaan. Kuumimpaan aikaan kannattaa laittaa tipat kolmen viikon välein, sillä teho laskee viimeisellä viikolla. Talvisaikaan taas väliä voi hyvin venyttää 1,5 kk. Jos asuu riskialueella, niin sitten suosittelen myös rokotusta.

Kumpikaan suoja ei tosin ole 100%, toteaa Gustavo. Madotusta Gustavo suosittelee tehtäväksi kolmen kuukauden välein.

Punkki-ja kirppusuojan saa myös tablettimuodossa. Se sopii erityisesti koirille, jotka ovat allergisia muille keinoille. Joiltain koirilta lähtevät kaulan alueelta karvat kirppupannan kohdalta. Tämä aine ei kuitenkaan suojaa hyttysiltä.

Lempeitä vaihtoehtoja

Myös eläimille on Espanjassa tarjolla nykyään vaihtoehtoisia hoitoja. ”Tarjoan sellaisia hoitotapoja esimerkiksi silloin, kun lemmikillä on allergia, joka estää toisenlaisen hoidon. Olen hoitanut muun muassa syöpätapausta kemoterapialla ja akupunktiolla” eläinlääkäri Rubén González eläinsairaala UVIsta kertoo. Reiki-hoidoilla on myös saatu tehokkaita tuloksia.

Kissat

Espanjassa kissat ovat koiria harvinaisempia kotieläiminä. Kulkukissoja on runsaasti ja siksi kannattaa pitää pantaa omalla kissalla merkiksi siitä, että sillä on omistaja.

Koiran ulkoilutus

Koirien ulkoilutuksessa kannattaa muistaa pitää turre hihnassa, sillä koiran vapaana pitäminen ei ole lain mukaan sallittua. Jos vapaana oleva koira aiheuttaa vahinkoa muille, on omistaja korvausvelvollinen. Monissa puistoissa kuitenkin koirien annetaan leikkiä ja juosta irti. Käytäntö on osoittanut, että yleensä vain hyvinkäyttäytyvien koirien annetaan juosta vapaana. Jos koira on pienikokoinen ja näyttää tottelevan omistajaansa, niin poliisit eivät näytä kiinnittävän asiaan huomiota. Varsinkin vanhemmat paikalliset miehet kulkevat turre vapaana vieressä. 

Jätösten keräämisen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä kakkojen keräämättä jättämisestä mätkähtävä sakko on suolainen. Kiinnijäämisen pelko ei näytä olevan kuitenkaan suuri, sillä varsinkin turistialueilla kadut on paikoitellen tehokkaasti ”miinoitettu”!

 


Andalusialainen MonaLisa opettaa Almalle espanjalaisen tervehtimisen: moiskautukset molemmin puolin kuonoa.

Muuttajan kokemuksia

Samaa toteavat kuukausi sitten Espanjaan Alma-koiran kanssa muuttaneet Susanna Leppälä ja Markus Rantanen. Vaikka käymme taloyhtiömme omassa koirapuistossa, niin kakat jätetään surutta sakosta ilmoittavan kyltin juurelle. Muuten suuria yllätyksiä koiran kanssa ei ole tullut. Otin tarkasti selvää eri laista ja käytännöistä monesta eri lähteestä, Susanna kertoo. Sain tietoa netistä, apteekista ja eläinlääkäreiltä. Vielä Suomessa asiat tuntuivat monimutkaisilta, mutta käytännössä muutto ja uuteen maahan sopeutuminen on sujunut tosi helposti. Alma selvästi viihtyy Espanjan auringossa, toteaa Markus. Suomen pimeissä ja kylmissä aamuissa eivät leikit maistuneet, täällä Alma haluaa leikkiä heti herättyään.

Pääkuva: Susanna ja onnellinen Alma

 

Close