Vertaa asuntoja

Espanjalainen sähkönasennustodistus eli Boletín

Espanjalainen sähkönasennustodistus eli Boletín

  • 17/07/2015

Haaliessaan papereita kasaan sähkösopimusta varten ovat useat sähkönsopijat ovat törmänneet sanaan “Boletín de luz”. Kuullostaa byrokraattiselta paperilta ja sitä se onkin. Sana boletín tarkoittaa suomeksi käännettynä tiedonantoa tai uutiskirjettä, sähkösopimuksen yhteydessä sillä tarkoitetaan asennustodistusta (certificado de instalación de baja tensión).

Miksi siis sähköyhtiö haluaa kuluttajalta “uutisia” sähkösopimuksia tehtäessä?

Päällimmäisenä syynä tähän käytäntöön on se, että viranomaiset haluavat saattaa vanhat asennukset vähitellen ajan tasalle. Vaikka viime vuosikymmeninä on rakennettu paljon, niin suurin osa rakennuksista on vanhoja ja niin on myös niiden tekniikka. Siksi yli 20 vuotta vanhojen asuntojen sähkötekniikan kunnosta vaaditaan todistus ennenkuin asiakas saa uuden sähkösopimuksen.

Sama tapahtuu, jos kyseessä on täysin uusi asennus, nostetaan liittymätehoa tai pienennetään sitä esimerkiksi niin, että kolmivaiheasennus muutetaan yksivaiheiseksi tehomaksujen pienentämiseksi.

Kuka voi antaa todistuksen?

Varsin usein sähköyhtiöt tarjoavat oman asennusliikkeensä palveluja tuon todistuksen saamiseksi, asennustodistuksen voi kuitenkin tehdä kuka tahansa laillistettu asentaja (instalador autorizado).

Asennustodistus voidaan kirjoittaa sen jälkeen kun paikanpäällä on tehty asennustarkastus sekä korjattu mahdolliset puutteet.

Usein näkyy mainoksia, jopa risteyksissä verkkoaitaan kiinnitettynä, joissa näitä boletiineja kaupataan kuin omenoita torilla. Tästä ei kuitenkaan ole kyse, vaan asennus pitää tarkastaa sekä tehdä mittauksia, jotta tekniikan kunnon voi todentaa. Nuo omenakauppiaat on siis syytä unohtaa.

Allekirjoituksellaan asentaja vakuuttaa kaiken olevan kunnossa ja käytön turvallista. Samaten vakuutusyhtiö haluaa laillisesti kunnossa olevat laitteet, jos jotain sattuu, niin vakuutus ei korvaa laittomia sähkövetoja.

Liiketilat

Asunnonhankkijoiden lisäksi liikehuoneistojen sähkönsopijat ovat usein samassa tilanteessa. Liikehuoneiston asennus pitää sopeuttaa tulevan toiminnan vaatimusten mukaiseksi. Tilojen ja liiketoiminnan luonteesta riippuen vaaditaan lisäksi erilaisia puolueettomia tarkastuksia esimerkiksi suuria yleisömääriä vetäviin tiloihin tai yleiseen terveyteen ja hygieniaan vaikuttaviin tiloihin.

Yleensä muutos-ja korjaustöitä aloitettaessa arkkitehti tai muu suunnittelija tekee suunnitelmat (proyecto) korjaustyön erivaiheista ja niiden toteutuminen pitää myös valvoa.

Mitä tuo boletín maksaa?

Asennustodistus itsessään ei saa maksaa mitään, mutta siihen tehtävät toimenpiteet kyllä. Asennustarkastuksessa asiakas saa listan tarvittavista toimenpiteistä, jotta asennus saadaan turvalliseen kuntoon.

Näin ollen itse tarkastusmaksun lisäksi saattaa tulla liuta korjattavia asioita, esimerkiksi mittauskeskuksen vaihdosta ja pääkeskuksen korjaamisesta itse koko asennuksen täysimittaiseen kunnostukseen.

Kuva: Artikkelin kirjoittaja Juha Hamaro, Instalaciones Hamaro

Close