Vertaa asuntoja

  • 02/09/2016

Espanjalaispankit sulkevat suomalaistenkin asiakkaidensa tilejä!

Espanjalaispankit ovat alkaneet laittaa täytäntöön lakia rahojen alkuperän ilmoitusvelvollisuudesta ja tilinomistajien tietojen tarkastamisesta. Lähinnä ulkomaalaisten pankkitilejä on laitettu käyttökieltoon tuhansittain ja sähköt ja vedet ovat katkenneet asunnoista maksamattomien laskujen vuoksi.

Espanjan keskuspankin vuonna 2010 voimaan tulleen rahanpesulain (Ley 10/2010 de Prevención de Blanqueo de Capitales) vuoksi kaikkien tilinomistajien pitää informoida määräajoin pankkiaan, että mistä rahat tilille ovat peräisin. Ilmoittamattomuus johtaa tilin väliaiaikaiseen sulkemiseen, jolloin sinne ei voi tallettaa, siirtää tai nostaa rahaa, maksaa laskuja eikä käyttää tilillä olevia pankkikortteja. Pahimmillaan tili suljetaan kokonaan.

Ilmoittaminen

Puutteita ilmoitusvelvollisuudessa on lähinnä ulkomaalaisten keskuudessa. Pankit ovat lähettäneet asiakkailleen kirjeitä, joissa pyydetään toimittamaan pankkiin joko vero-, palkka- tai eläkekuitti. Monelta ulkomaalaiselta tämä on jäänyt huomiotta joko kielitaidon puutteen tai väärän osoitteen vuoksi. Nyt pankit ovat alkaneet urakalla sulkemaan tilejä, joiden omistajat eivät ole toimittaneet vaadittuja papereita.

Vakavia seuraamuksia

Tunnen jo kymmeniä tapauksia, joissa esimerkiksi Unicaja pankki on sulkenut tilit kunnes tarvittavat dokumentit on toimitettu , kertoo Ismo Ivakko Espanja.Comin toimitusjohtaja. Tästä voi koitua suurta harmia, sillä jos suoraveloituksessa olevat sähkö- tai vesilaskut eivät mene maksuun, niin niiden sopimus katkaistaan. Sähkölaitos Endesa laskuttaa nykyään kuukauden välein. Kolmannen maksamattoman laskun jälkeen sähköt katkaistaan. Niiden uudelleenkytkentä maksaa ja se voi kestää jonkun aikaa. Jos maksamattomuus jatkuu, niin seuraava toimenpide on, että sähkömittari viedään pois. Tämän jälkeen joutuu tekemään uuden sähkösopimuksen, joka pahimmillaan tarkoittaa myös sähköasennusten ajanmukaistamista, jos normit ovat muuttuneet viime asennuskerrasta. Vesilaskun kanssa on sama tilanne, paitsi että koska laskutusväli on yleensä kolme kuukautta, niin aikaa vedentulon katkaisuun on enemmän.

Suljetulta tililtä eivät mene myöskään välttämättä lainat, varsinkaan jos tilillä ei ole katetta eikä sinne siis pysty tallettamaan rahaa. Espajalaispankit ovat herkkiä reagoimaan, jos asuntolainaa ei makseta ajallaan. Toistuva maksamattomuus aloittaa pankissa vakaluonteisen prosessin asiakkaan lainanhoitokyvystä.

Ismo Ivakko tuntee myös tapauksen, jossa asunnon- ja tilinomistajan piti tulla henkilökohtaisesti Espanjaan näyttämään passinsa ja allekirjoittamaan paperit ennenkuin Suomesta Espanjaan tehdyt Espanjan keskuspankin haltuunottamat tilisiirrot saatiin vapautettua.

Käytäntö vaihtelee

Vaikka laki on sama, niin toimenpiteet ja vaadittavat dokumentit vaihtelevat pankeittain. Unicaja haluaa pelkästään dokumentin tuloista. Se voi olla myös suomeksi, sillä se käännätetään pankissa. Lai Caixa pankki vaatii myös “Declaracion de datos la relacion de actividad” -dokumentin allekirjoituksen. Parasta onkin ottaa yhteyttä oman pankin konttoriin ja tarkistaa tilanne sekä kysyä mikä heillä on käytäntö.

Vaadittavat dokumentit riippuvat myös siitä, että onko tilinomistaja residentti vai ei, ja onko tili henkilökohtainen vai yrityksen. Dokumentit vaaditaan jokaiselta, jolla on tiliin käyttöoikeus. Kun vaadittavat todistukset on toimitettu, niin tili avataan nopeasti.

Vielä on epäselvää kuinka usein jatkossa vastaava todistus pankkeihin pitää toimittaa.

Close