Vertaa asuntoja

Espanjan mamu: Junatunnelmia: hikeä, karkkia ja rukousta!

Espanjan mamu: Junatunnelmia: hikeä, karkkia ja rukousta!

  • 19/11/2015

Kauhian kuuma! Kaikki taas yhtä aikaa liikkeellä. Metro on niin täynnä, että sivuliikkeessä huojutaan käytävällä yhdessä niin kuin vilja pellossa. Hiestä huolimatta deodorantti pitää ja voin hyvillä mielin yrittää roikkua katonrajassa olevassa tangossa. Viisi senttiä jos olisi korkeammalla ja yritys olisi turha; tämän takia minusta ei tullut lentoemäntää.

Asemalla poistuminen kassien kanssa tai metroon sisälle tulo vaunujen kanssa on tässä tilanteessa tragikoomista. Mitä kauemmas keskustasta mennään, sitä väljemmäksi tunnelma muuttuu ja pääsen istumaan alas. Suoraan edessäni istuu teinipoika jutellen iäkkään mummon kanssa. Tai enemmmänkin muori papattaa pojalle, joka kuuntelee kohteliaan keskittyneesti pitäen katsekontaktin ryppyisissä kasvoissa. Kehon kielestä arvelen, etteivät kuitenkaan ihan lähisukua ole. Seuraavalla asemalla poskisuudelmat ja poika nappaa reppunsa. Tulipa hyvä mieli mullekkin. Tämähän on täällä aivan normaalia, mutta vieläkin kiinnitän huomiota siihen kuinka kunnioitus ja ihan normaali lämmin kanssakäyminen ikäluokkien välillä on niin luonnollista!

Nousen taas nuoremmuuttani yhen pysäkin välille ja istahdan nyt muorin puolelle. Väliimme istuu nuorekas nainen tiputtaen ostoskassit lattialle nilkkojensa väliin. Hän huokaa syvästi ja nojaa ensin päänsä taakse ikkunaan, sitten käsiinsä. Joku keskikäytävällä hänet tunnistaen kysyy onko kaikki kunnossa? “Minua pyörryttää” ja niin alkaa tapahtua.

Tämä käytävällä seisova rouva antaa karkin suuhun että saadaan verensokeri ylös ja joku tarjoaa vettä. Rouva, joka istuu nyt siinä mistä katselin poikaa ja mummoa, ojentaa viuhkansa käytäväystävälle joka viuhuttaa ilmavirtaa ystävänsä kasvoille. Karkki kuulemma oksettaa, ei pysty. Voihkintaa ja huolestuneita katseita. Ryppykasvoinen muori on jo hetken aikaa seissyt huojuvassa junassa pitäen vasenta kämmentään välissämme istuvan naisen otsalla lausuen rukousta ääneen. Muoria taas tukee vieressä seisova mies. Karkin tarjonnut ystävä soittaa nyt pyörtyvän maiden puhelimesta tämän puolisolle, että tulisi vastaan. Puhelin ei hälytä. Tunnen oloni hieman vaivautuneeksi, sillä kaikki ympärilläni auttavat tuota naista paitsi minä. Karkkiystävän edelleen viuhkottaessa ja tasapainoillessa käytävällä puhelin kädessä, otan viuhkan omiin käsiini ja kannan korteni kekoon.

Puoliso saadaan kiinni ja auto tilattua. Juna pysähtyy, rukous loppuu, viuhka sulkeutuu ja karkkiystävä taluttaa naisen ulos. Juna jatkaa matkaa ja hymyilen ojennan viuhkan takaisin. Aikakauslehdet ja puhelimet nousevat ihmisten käsiin niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Minä katselen loppumatkan ikkunasta ulos lämmin tunne sydämessäni. Espanjan ihmiset on ihania.

Heta Hautamäki

Irlannin kautta Espanjaan pysähtynyt elämänpohtija. Heta kissoinen ja koirineen otti ja muutti Fuengirolasta opiskelujen vuoksi Valenciaan. Itäinen Espanja ja siellä uusi kotikylä antavat taas uutta perskektiiviä maasta maahan muuttajalle.

Close