Vertaa asuntoja

Espanjan rannikoilla ennätyslämpimät vedet

Espanjan rannikoilla ennätyslämpimät vedet

  • 30/06/2017

Kesäkuu on ollut Espanjassa kuumimpia 50 vuoteen ja sen huomaa myös rannikoilla meriveden lämpötilasta niin Atlantin kuin Välimeren puolella.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana on veden lämpötila vaihdellut kesäkuun kolmen ensimmäisen viikon aikana keskimäärin 0.5-2.5ºC. Suurin ero rekisteröitiin Tarragonan rannikolla viime vuonna, silloin vesi oli +27 asteista, kuuminta koko maassa.

Pohjois-Espanjassa Cantabrian rannikolla mitattiin tänä vuonna Atlantin lämpötilaksi +19.9ºC , joka on 1.25ºC enemmän kuin viime vuonna. Bilbaon rannalla lukemaksi saatiin +23.5ºC .

Suositulla Cabo de Gatan rannalla Almeríassa veden lämpötila oli +24.3ºC ja siinä nousua viime vuoteen oli 2.48ºC . Murciassa, Valenciassa ja Alicantessa vedenlämpötila on noussut jopa 3.5ºC . Espanjan llmatieteen laitoksen mukaan tämä ei ole normaalia.

Meriveden lämpeneminen vaikuttaa luontoon ja ympäristötutkijat ovatkin huolissaan. Esimerkiksi Cantabriassa, missä yhä useammin päivälämpötilat yltävät yli +20ºC , on viimeisen 10 vuoden aikana merilevä hävinnyt lähes kokonaan ja lämpeneminen aiheuttaa ongelmia mm. muuttoeläimille kuten Välimeren kilpikonnille. Pohjois-Espanjan vesissä on myös tavattu aikaisemmin vain etelässä viihtyviä kalalajeja.

Espanjassa on mantereella kuuma heinä-elokuussa mutta merivedet lämpenevät vielä syys- ja lokakuussa. Tämä onkin monen mielestä juuri sitä parasta aikaa olla Espanjassa!

Lähde: www.elpais.com

Close