Vertaa asuntoja

Euroopan vanhin nainen asuu Espanjassa

Euroopan vanhin nainen asuu Espanjassa

  • 25/04/2017

Espanjalaisesta 115 -vuotiaasta Ana Velasta on tullut Euroopan vanhin ja maailman neljänneksi vanhin ihminen. Anan syntyessä vuonna 1901 oli elinajanodote naisille Espanjassa noin 35 vuotta.

Ana Vela syntyi Cordobassa Puente Genilissä 29.10.1901, mutta on jo pitkään asunut Barcelonassa, jossa viettää päiviään vanhainkodissa. Hänen terveytensä on hauras – vuosi sitten hän mursi jalkansa ja siitä lähtien hän on liikkunut pyörätuolilla. Ana ei enää pysty kommunikoimaan hoitajiensa tai 89 -vuotiaan Ana -tyttärensä kanssa. Tytär on joutunut luopumaan päivittäisistä käynneistä vanhainkodissa omien terveysongelmiensa takia. Anan lapsenlapsi, Antonio Vela, 65, tapaa kuitenkin isoäitiään säännöllisesti. Antonio sanoo, että hän on aina tiennyt, että ”isoäiti elää pitkään, koska 100 -vuotiaanakin hän voi erittäin hyvin. Toivoin, että eräänä päivänä hänestä tulisi Espanjan vanhin ihminen, mutta en osannut odottaa, että hänestä tuleekin Euroopan vanhin ihminen.”

Viime vuonna El País -lehden haastattelussa Anan tytär selitti, että äitinsä pitkäikäisyyden taustalla ei ole mitään maagista reseptiä: ”Hän otti lasillisen puolimakeaa viiniä ruoan kanssa, mutta hän ei juonut sitä paljon,” tytär selittää. ”Äiti syö kaikkea – lihaa, kalaa, vihanneksia. Hän syö ihan tavallista ruokaa.” Kun Ana saapui 103 -vuotiaana vanhainkotiin, hän osallistui kaikkiin toimintoihin ja oli hyvin tietoinen siitä, mitä maailmalla tapahtui. ”Kaikki mitä hän tarvitsi oli vain kävelykeppinsä,” sanoo María Rosa Martín, laitoksen psykologi. ”Hän piti musiikkiterapiasta ja luki sanomalehtiä joka päivä.”

Espanjan tilastokeskuksen (INE) mukaan Espanjassa on tällä hetkellä noin 15000 yli satavuotiasta, joista 80% on naisia. Tämä luku on tuplasti enemmän kuin 15 vuotta sitten. Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö (OECD) luokittelee Espanjan maaksi, jossa Japanin jälkeen (83,4 vuotta) on toiseksi pisin elinajanodote 83,2 vuotta. Kun Ana Vela syntyi, espanjalaisen naisen elinajandote oli 35,7 vuotta.

Kuva viiden vuoden takaa kun Ana Vela juhlii 110 syntymäpäiväänsä.

Lähde: El País
Kuva: diariocordoba.com

Close