Vertaa asuntoja

Ilmalämpöpumpun optimaalinen kesäkäyttö

Ilmalämpöpumpun optimaalinen kesäkäyttö

  • 28/06/2016

Kesällä tarvitaan välillä helpotusta helteeseen ja ilmastointilaite auttaa tässä nopeasti. Sen oikea käyttö ja säännöllinen huolto takaavat mielyttävän lämpötilan, sähkönsäästön ja laitteen pitkän iän.

Kesällä lämpötila kannattaa säätää noin viisi astetta matalammalle kuin ulkoilma. Näin sisä-ja ulkoilman ero ei ole niin suuri ja keho sopeutuu nopeasti vaihteluun. Ilmastointi myös kuivattaa ilmaa ja siksi se tuntuu viileämmältä. Yli 12 asteen ero sisä- ja ulkotilan välillä on todettu epäterveelliseksi.

Huoneen viilenemiseen vaikuttavat mm. siellä olevien henkilöiden lukumäärä, auringon paistosuunta, seinien materiaali, ikkunoiden määrä ja koko sekä huoneen koko. Jos ilmastoinnin säätää liian kylmäksi, niin kone puhaltaa epämielyttävästi ulos jääkylmää ilmaa yrittäessään säätää huoneilmaa säädettyyn alhaiseen lämpötilaan. Tästä aiheutunut veto ja suuri lämpötilaero huoneen eri osissa aiheuttavat monelle niska- ja päänsärkyä. Tämä myös kuluttaa paljon sähköä, sillä jokainen aste lisää noin 8% sähkönkulutusta.

Osta oikean kokoinen laite tilaan nähden. Optimaaliseen jäähdytystehoon tarvitset noin 100kcal /h neliömetriä kohden. Keskikokoinen olohuone tarvitse siis vähintään 3000kcal/h kokoisen laitteen.

Puhdista tai vaihda laitteen suodattimet sisäkoneesta sekä puhdista kennosto ulkoneesta. Älä jätä pattereita kaukosäätimeen jos et käytä laitetta. Kosteassa ilmassa ne hapettuvat ja pilaavat kaukosäätimen. Jos et löydä rikkoutuneen kaukosäätimen tilalle saman merkkistä, niin voit ostaa yleissäätimen (universal).

Säästä sähköä tuulettamalla asunto aamuin illoin raikkaalla ilmalla. Asenna ikkunoihin kaihtimet tai markiisit ja laske persianat tai sulje verhot auringonpaisteen ajaksi. Sulje laite, jos olet poissa monia tunteja tai käytä uusissa laitteissa olevaa tähän suunniteltua ohjelmaa.

Kylmä ilma laskeutuu alas, joten ohjaa ilmastoinnin ilma kohti kattoa tai kiertämään seinän kautta, ei suoraan huoneessa oleviin henkilöihin. Käytä automaattiasetusta ja laite sammuu aina kun haluttu lämpötila on saavutettu.

Uusimmat ilmalämpöpumput kuluttavat vain kolmanneksen energiaa verrattuna vanhoihin malleihin, joten laitteiden päivitys uusiin maksaa itsensä pian takaisin.

Lähde: idealista.com

Close