Vertaa asuntoja

  • 04/02/2017

Kasvisten hinnat kaksinkertaistuneet

Parin viikon takainen kylmä rintama laski lämpötilat niin alas, että kasvit tuhoutuivat. Tästä ja kasvaneesta kysynnästä on seurannut selkeä hintojen nousu, joka näkyy myös vientimaissa.

Tammikuun kylmärintama, joka ylettyi eteläiseen Eurooppaan sai aikaan tuhoja viljelyksillä ja sadot ovat jääneet normaalia pienemmiksi. Tarjontaa on siis huomattavasti vähemmän kuin kysyntää ja tämä näkyy välittömästi hinnoissa. Vuoden alusta lähtien on Malagan alueella saanut maksaa esimerkiksi munakoisosta, kesäkurpitsasta ja muista kasviksista lähes tuplahinnan.

Maatalouden markkinoiden hintaseurannan mukaan munakoiso maksaa kaksi kertaa enemmän kuin viime vuoden lopulla, vihreät pavut ovat kallistuneet 64% ja kurpitsat 57%.Maatalousjärjestön Asociación Agraria de Jóvenes Agricultores (Asaja) mukaan tilanne on erittäin harvinainen. Heidän mukaansa hinnat pysyvät korkeina ainakin muutaman viikon ajan, sillä kylmä poltti kasvit ja uusien kasvaminen kestää 20 – 30 päivää.

Kylmärintama vahingoitti Espanjan maatalouden satoja, mutta vielä enemmän kylmä vahingoitti satoja muissa Välimeren maissa kuten Italiassa, Kreikassa ja Turkissa. Tämä näkyy myös espanjalaisten tuotteiden kysynnässä. Esimerkiksi Almerian maataloustuotteista 75 % menee vientiin. Englannista kuuluukin uutisia, että kaupoista katosivat brokkolit ja kesäkurpitsat.

Maatalousjärjestöt muistuttavat, että kasvisten tukkuhintojen nousua selittää osaltaan myös kauppojen korkeammat myyntihinnat.  Kylmä ei ole vaikuttanut esimerkiksi trooppisten hedelmien tai sitrushedelmien ja banaaneiden satoon eikä tukkuhintoihin.
Tiedot ja kaavio: Diariosur