Vertaa asuntoja

Katalonian haltuunotto ja uudet vaalit ratkaisuksi kriisiin

Katalonian haltuunotto ja uudet vaalit ratkaisuksi kriisiin

  • 24/10/2017

Katalonian tilanteen ratkaisemiseksi on Espanjan pääministeri Mariano Rajoy päätynyt ministeriensä kanssa ehdotukseen ottaa Katalonian alueparlamentti hallintaan ja järjestää uudet vaalit Kataloniassa seuraavien kuuden kuukauden aikana.

Ehdotus vaatii senaatin hyväksynnän, mutta arvioidaan, että tulevana perjantaina senaatissa järjestettävässä äänestyksessä aloitteelle saadaan kannatus. Missä aikataulussa Katalonian haltuunotto toteutettaisiin, määritellään tulevissa neuvotteluissa.

Espanjan perustuslaissa on pykälä 155. jonka mukaan hallitus voi ryhtyä tarvittaviin toimiin, jollei itsehallintoalue täytä laillisuuden velvoitteita tai toimii vakavasti Espanjan yleistä etua vastaan. Itsehallintoalueen pakottaminen noudattamaan lakia vaatii senaatin hyväksynnän. Juuri näistä toimista äänestetään suunnitelmien mukaan tämän viikon perjantaina.

Katalonian itsenäisyysmielinen aluepääministeri Carles Puigdemont on ilmoittanut, että jos Espanjan hallitus turvautuu perustuslain pykälään 155, antaa Katalonia itsenäisyysjulistuksen.

Sisäiset paineet Kataloniassa ovat kasvaneet, sillä alueen yrittäjät painostavat aluepääministeriä vakauttamaan Katalonian tilannetta. Lokakuun alun kansanäänestyksen jälkeen yli tuhat yritystä on siirtänyt kotipaikkansa muualle Espanjaan Katalonian epävarman tilanteen vuoksi.

Tiedot: Diariosur

Kuva: Wikimedia Common

Close