Vertaa asuntoja

  • 11/11/2015

Katalonian tasavalta jatkaa itsenäisyyden valmistelua

Kataloniassa valmistellaan itsenäisyyttä ja lopullinen erottautuminen Espanjasta on suunniteltu tapahtuvaksi 18 kuukauden kuluttua. Espanja on eri mieltä asiasta.

Syyskuussa 2015 järjestetyssä äänestyksessä Katalonian itsenäisyyden puolella olevat puolueet saivat enemmistön ja suunnittelevat nyt itsenäistymisen yksityiskohtia kuten keskuspankkia, verotusta, diplomaatteja ja armeijaa.

Espanja ei ole hevin päästämässä Kataloniaa maksumiehen paikalta. Espanjan vallankahvassa oleva PP puolue ja sen johdossa oleva pääministeri Mariano Rajoy tekivät erilaisen johtopäätöksen äänestämisen tuloksista ja heidän mielestään nationalistit eivät saaneet enemmistöä. Rajoy vetoaa perustuslakiin ja sanoo, että itsenäistyminen olisi laiton. Kuitenkin yleinen painostus vaatia neuvottelemaan Katalonian johtohenkilöiden kanssa kasvaa myös Madridissa. Espanjassa järjestetään kansalliset vaalit juuri ennen joulua ja koska niissä ei odoteta yhdenkään puolueen saavan enemmistöä, lisää tämä yleistä poliittista epävarmuutta.

Katalonia miettii käyttävänsä valuuttana Euroa, vaikka eivät Euroopan Unioniin heti kuuluisivatkaan. Itsenäisyyttä ajava, ja sen kasvot, Artur Mas on tunnettu EU:n kannattaja ja siksi Katalonian oletetaankin hakevan EU:n jäsenyyttä. Euroopan Unionin päämaat Englanti ja Saksa eivät ota kantaa asiaan tässä vaiheessa.

Kataloniassa katalonian kieli on yleinen käyttökieli ja varsinkin pienemmissä kylissä espanjaa ei edes osata kovin hyvin. Tilannetta voi verrata ”pakkoruotsiin” ja sen osaamiseen esim. Itä-Suomen kylissä. Asukkaita Kataloniassa on 7.5 miljoonaa eli lähes yhtä paljon kuin Sveitsissä. Katalonialla on myös rikas jo yli 1000 vuotinen oma historia ja nykyään neljä viidestä katalonialaisesta on syntynyt siellä. Viralliset laskelmat osoittavat ja kansa tietää, että Katalonia tienaa ja Andalusia kuluttaa eli Katalonia pitää Espanjaa pystyssä taloudellisesti. Tämä on yksi pääsyy itsenäistymiselle. Katalonialaiset haluavat käyttää rahansa omien palveluidensa parantamiseen.

Kuvateksti:
Aktiivinen kampanjointi itsenäisyyden puolesta on jatkunut jo vuosia. Banyoleksen torilla myytiin jo vuonna 2013 aiheeseen liittyviä oheistuotteita.

Lähde: bbc.com

Close