Vertaa asuntoja

Odotetut Katalonian vaalit 21.12.

Odotetut Katalonian vaalit 21.12.

  • 19/12/2017

Katalonian tilanteen ratkaisemiseksi määrätyt vaalit ovat ovella. Joulukuun 21. päivänä odotetaan äänestäjien saapuvan ahkerasti vaaliuurnille. Kyseessä on kansalaisten vastaus saavatko Katalonian itsenäistymistä ajavat taakseen riittävästi suosiota.

Epäselvässä tilanteessa on selvää ainoastaan se, että Katalonian asukkaat ovat jakautuneet kahteen leiriin, itsenäisyyttä kannattaviin ja niihin, jotka haluavat pysyä osana Espanjan. Olipa vaalitulos mikä hyvänsä, jatkuvasti syvenevä kuilu alueen asukkaiden välillä on todellisuutta.

Lokakuinen Katalonian itsenäisyysjulistus, Espanjan asettama virkamieshallitus ja Katalonian itsenäisyyspuoleen johdon karkaaminen Carles Puigdemontin johdolla Belgiaan ovat saaneet aikaan Kataloniassa melkoisen myllerryksen. Osa alueella pääpaikkaansa pitävistä suuryrityksistä ovat tehneet oman ratkaisunsa ja siirtänyt pääkonttorinsa muualle Espanjaan.

Yhteistyöllä voittoon

Sekavaan tilanteeseen haetaan ratkaisua vaaleista. Katalonian itsenäisyyspuolueen Junts per Catalunya luotsaaja Carles Puigdemont tekee vaalityötään Belgiasta käsin. Vasemmistopuolueen ERC:n Oriol Junqueras puolestaan tekee vaalityötään vankilasta käsin. Junqueras vangittiin osallistumisesta Katalonian itsenäisyysjulistukseen. Alueen puolueista vahvimpana aiemmissa vaaleissa on ollut Cuidadanos puolueele povataan suurinta äänisaalista jopa noin neljäsosaa annetuista äänistä.

Katalonian parlamentissa on 135 paikkaa ja jotta puolue saa enemmistön on ääniä saatava 68. Yhdenkään puolueen ei odoteta saavuttavan tätä yksin. Seuraava askel onkin kuinka äänet jakaantuvat ja saavatko esimerkiksi itsenäisyyttä kannattavat puolueet Junts per Catalunya ja ERC yhdessä enemmistöön oikeuttavan paikkamäärän.

Ääniä myös ulkomailta

Lähes 39 000 ulkomailla asuvaa katalonialaista on kirjautunut poissaolevien vaalirekisteriin ja pyytänyt mahdollisuutta äänestää postitse. Suurin osa ulkomailta annettavista äänistä tulee EU- maista, Andorrasta, Sveitsistä ja Yhdysvaloista.

Lähteet:

elmundo.es

diariosur.es

elpais.com

Close