Vertaa asuntoja

Koirankakka puhututtaa Espanjassa

Koirankakka puhututtaa Espanjassa

  • 10/08/2016

Lemmikkieläinten määrä lisääntyy Espanjassa ja sen myötä arkipäivän haasteet. Kovasti intohimoa herättävät koirien jätöksien keräämättömyys. Kaupungit koittavat pitää kadut siisteinä mm. jätteet keräävillä mopoilla ja DNA rekisterillä.

Madridissa uutisoitiin jo vuonna1990 kaupungin hankkimista “jätemopoista” eli moto-cacasta, jossa mopoon on asennettu kakat keräävä imuri. Mallia oli saatu Pariisista ja Lontoosta. Tämä herätti jo silloin huomiota. Sittemmin mopot ovat levinneet moniin kaupunkeihin. Nyt myös Marbellassa koitetaan pitää kadut siistinä lomalaisille näiden kerääjien voimin. Kommentit sosiaalisessa mediassa eivät ole kannustavia. Kaupunkien varat ovat rajallisia ja esimerkiksi hengenpelastjia ei riitä rannoille koko kesäkaudelle varojen puutteiden vuoksi. Myös Torremolinoksessa on kyseinen mopo käytössä (kuva).

Espanja.Comin toimituksen tekemä nopea gallup antoi yhtämielisen tuloksen, että tämä ei kuitenkaan ratkaise alkuperäistä ongelmaa eli koiran ulkoiluttajan vastuuta siivota jätökset. Laiskoja eivät kuitenkaan ole pelkästään paikalliset asukit. Huomattu on, että mitä enemmän alueella on turisteja, sen enemmän sieltä löytyy koiran jätöksiä kaduilta. Torrevieja on valitettavasti tästä yksi ikävä esimerkki.

Useassa kaupungissa on suunnitteilla koirien DNA rekisteri. Eli koiranomistajat olisivat sakonuhalla velvoitetut antamaan koiransa kakasta näyte eläinlääkärille ja siitä tehdään DNA testi ja muodostetaan rekisteri. Kadulta löydetystä koirankakasta otettaisiin näyte ja siihen sopivan koiran omistaja saa sekä sakot että maksaa näytteenoton. Valenciassa sitä on kokeiltu malliksi ja nyt projekti on tauolla polittisten kuvioiden vuoksi. Málagassa asia etenee ja se alkaa mahdollisesti vuonna 2017. Kaupunkeihin on jo ilmestynyt runsaasti kylttejä, joissa kerrotaan 75-750 euron sakoista jos jätöksiä ei kerää. Viime vuonna Málagassa annettiin tammi-elokuussa 304 sakkoa tästä aiheesta. Koiria kaupungissa on virallisesti vajaa 100 000.

Varsinkin Andalusiassa on tyypillistä heittää kaikki roskat maahan, vaikka roskakori olisi vieressä. Myös isommat “roskat”, kuten jääkaapit grilli, huonekalut jne lentävät lliian usein uontoon. Tässä asiassa siis riittää valistettavaa ylipäätään.

Lähteet:

Verne

El Sur

Marbella24horas

Close