Vertaa asuntoja

Lennon myöhästymisen tai perumisen korvaukset

Lennon myöhästymisen tai perumisen korvaukset

  • 06/05/2016

Usein lentoyhtiö ilmoittaa lennon peruutuksen syyksi ”poikkeukselliset olosuhteet” tai ”force majeure”. Kuluttajalle tämä tarkoittaa, että lentoyhtiöllä ei ole tällöin korvausvelvollisuutta, sillä lennon peruutusta ei olisi voitu välttää.

Poikkeuksellisiksi olosuhteiksi voidaan määritellä tilanteet, joihin lentoyhtiö ei olisi voinut vaikuttaa ja lennon peruutusta ei olisi voitu ennakoida tai välttää.

Espanjan lentoturvallisuusvirasto (Agencia Española de Seguridad Aérea /AESA), listasi poikkeuksellisiksi olosuhteiksi määriteltyjä tilanteita.

1. Sääolosuhteet, jotka vaikeuttavat lennon tekemistä.

2. Lentoturvallisuutta voi voida taata, jos kone oli vahingoittunut sabotaasin tai terrorismin vuoksi.

3. Lentoa ei voida lentää ulkoisen syyn vuoksi, esim. kone vahingoittunut salaman, kovan iskun, linnun törmäyksen tai muun yllättävän syyn vuoksi, eikä lentoa voida suorittaa ilman erityistarkastusta.

4. Koneen valmistaja osoittaa lentokoneessa olevan teknisen vian tai vikoja, jotka voivat vaikuttaa lentoturvallisuuteen.

5. Odottamaton ongelma, joka vaikuttaa lennon turvallisuuteen ja lennon kapteeni päättää keskeyttää lennon tai lennolle lähdön.

6. Lennonjohto peruuttaa lennon tai useita lentoja tai lennon lähtö viivästyy yli kolme tuntia.

7. Miehistön, henkilökunnan tai lennonjohdon lakko, joka estää lennon.

Suomen kuluttaja- ja kilpailuviraston sivuilla listataan myös lennon peruutuksen tai viivästymisen syinä poikkeusolosuhteet esim. työtaistelu, sopimattomat sääolosuhteet, turvallisuusriski, poliittisesti epävakaat olot ja ilmaliikenteen hallintaa koskeva päätös. Nämä syyt vapauttavat lentoyhtiön korvausvastuusta.

Muuten myöhästyneestä tai peruutetusta lennosta on kuluttajalla oikeus vakiokorvaukseen, jonka summa riippuu lennon pituudesta tai myöhästymisen määrästä, Korkeimmillaan summa on 600 euroa.
Tässä tietoa lennon siirtämisestä tai rahojen pois saamisesta Suomen kuluttaja- ja kilpailuviraston mukaisesti.

Lennon myöhästyessa tai jos lento on peruttu on paras ottaa ensin yhteys lentoyhtiöön tai jos kyse on valmismatkasta matkan järjestäjään. Yleensä lentoyhtiöt järjestävät vaihtoehtoisen lennon ja huolehtivat matkustajista erityistilanteissa. Matkavakuutus on aina hyvä olla, mutta nekään eivät korvaa lentojen peruutuksia poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Tiedot: Centro Europeo del Consumidor en España/ Suomen kuluttaja-ja kilpailuvirasto

Close