Vertaa asuntoja

Madrid rajoittaa autoilua rajusti

Madrid rajoittaa autoilua rajusti

  • 13/01/2017

Madridin kaupunginjohtaja on päättänyt parantaa Madridin ilmatilaa rajoittamalla autoilua monella tapaa. Pysäköintirajoitukset, katujen sulkemiset ja rekisterinumeron perusteella tehdyt ajokiellot rajoittavat autoilijoiden elämää.


Madridissa on 3.2 miljoonaa asukasta ja 1.8 miljoonan auton lisäksi vierailevat autokuskit. Ilma on on usein laadultaa huonoa ja tähän kaupunginjohto yrittää vaikuttaa.

Madridin pääkatu Gran Via tullaan sulkemaan kokonaan yksityiseltä autoliikenteeltä vuoteen 2019 mennessä. Esimakua saatiin joulun alla, kun katu suljettiin liikenteeltä yhdeksäksi päiväksi. Kadun varrrella olevat kaupat kertoivat myynnin kuitenkin olleen tänä aikana 15% korkeampi verrattuna viime vuoteen.

Katujen varsille saavat parkkeerata vain asukkaat ja ajonopeuksia on laskettu. Kaupunki aikoo kieltää kokonaan diesel autojen käytön vuoteen 2025 mennessä.

Viimeisimpänä keinona on rajoitettu autojen pääsyä keskustaan rekisterinumeron perusteella. Niinä päivinä kun saasteluvut ovat korkeat eli yli 200mikrogrammaa neliömetrillä kahtenä peräkkäisenä päivänä, niin parillisina päivinä keskustaan päästetaan autot, jotka päättyvät parilliseen numeroon ja parittomina päivinä ne, joiden rekisterinumero päättyy parittomaan numeroon. Rajoitus on voimassa klo 6.30-21.00. Kielto ei koske mm. hybridi- ja sähköautoja, julkisia liikennevälineitä, taxeja, hätäajoneuvoja, mopoja, invaliditunnuksen omaavia kuskeja eikä autoja, joissa on enemmän kuin kolme matkustajaa. Ensimmäinen tälläinen päivä oli 28.12.2016. Rajoitus tuli yllätyksenä autoilijoille. Saastelukujen noustessa tarpeeksi korkealle, jopa taxien pääsy keskustaan kielletään. Vain päästöttömiä autoja käyttävät taxit voivat liikkua siellä.

Madrid seuraa Kööpenhaminan, Oslon, Hampurin ja Pariisin esimerkkiä.

Lähteet: Independent ja The Guardian

Close