Vertaa asuntoja

Málagan ihmelapsi “El niño pintor” katosi mystisesti yli 30 vuotta sitten

Málagan ihmelapsi “El niño pintor” katosi mystisesti yli 30 vuotta sitten

  • 10/05/2018

Málagassa katosi 31 vuotta sitten lahjakas, itseoppinut lapsitaiteilija David Guerrero Guevara, jota verrattiin Pablo Picassoon ja jolle ennustettiin suurta menestystä taiteilijan uralla. Tuolloin 13-vuotiaasta pojasta ei jäänyt pienintäkään jälkeä, eikä häntä ole koskaan löydetty. Nyt ”El niño pintor de Málagan” perhe aikoo järjestää taidenäyttelyn lapsuudenkodissa säilytetyistä töistä.

Davidia Guerrero Guevaraa pidettiin nerona ja häntä verrattiin kotikaupunkinsa aiempaan taitelijalegenda Pablo Picassoon. David katosi kuin tuhka tuuleen 6. huhtikuuta 1987 matkalla kotiovelta bussipysäkille. Katoamispäivänä poika saapui tuttuun tapaan kotiin illalla kuudelta, söi välipalaksi jogurtin ja nappasi mukaan laukkunsa maalaustarvikkeineen, bussilippuineen ja oppilaskortteineen. Rahaa hänellä ei ollut lainkaan.

El niño pintor de Málaga” -lempinimellä tunnettu poika oli sopinut käyvänsä erään toimittajan haastateltavana Le Maisonin taidegalleriassa ennen maalaustuntiaan. Paikassa oli esillä pääsiäisviikon näyttely, jossa oli mukana myös Davidin 60.000 pesetan arvoiseksi luokiteltu taulunsa. Matkaa bussipysäkille oli 150 metriä, joiden aikana poika katosi. Kukaan naapureista ei nähnyt pojan kävelevän bussipysäkille eikä nousevan mihinkään ajoneuvoon, eikä kukaan kyseisenä päivänä työskennelleistä bussikuljettajistakaan poikaa muistanut nähneensä. Taidegalleriaan hän ei koskaan saapunut.

Laajat etsinnät eivät koskaan tuottaneet tulosta

Kukaan ei epäillyt lapsen karanneen omasta tahdostaan, sillä poika käyttäytyi aina esimerkillisesti niin kotona kuin koulussakin. Koulun johtajattaren mukaan lapsi ei ollut sulkeutunut, vaan vakava, vastuuntuntoinen ja täysin sopeutunut koulujärjestelmään. Perheolosuhteissa ei ollut mitään epätavallista ja Davidia kannustettiin suuresti harrastuksessaan. Kotoa hän poistui yleensäkin vain kouluun ja taideakatemiaan, ja pysytteli muuten enimmäkseen veljien kanssa jakamassaan huoneessa rakkaimman harrastuksensa, maalaamisen, parissa.

El niño pintor de Málaga
“El niño pintor de Málaga” katosi vuonna 1987.

Katoamispäivänä kaupungissa vieraili kuningatar Sofia ja kotikatu oli tarkkaan vartioitu, joten kidnappausta pidettiin epätodennäköisenä. Etenkin kun kukaan ei koskaan ottanut yhteyttä lunnasvaatimuksineen.

Poliisi käytti kaikki keinonsa vainukoirista yksityisetsiviin ja vartioihin Ranskan ja Portugalin rajoilla. Läpi käytiin niin lähivuoristojen rinteet kuin Málagan kaupungin tyhjät ja hylätyt rakennuksetkin.

Vihreäsilmäisestä ja ruskeatukkaisesta pojasta tulostettiin valokuvia ja etsintäkuulutuksia kahden miljoonan pesetan edestä ja etsinnät olivat laajat. Hyvästä vihjeestä luvattiiin miljoonan pesetan palkkio, mutta mikään ei tuottanut tulosta.

Äiti nukkui kuukausien ajan ovi avoinna, ”ettei se sattuisi olemaan kiinni, jos poika tulisi kotiin”.

Useita vihjeitä ja epäilyjä

1990-luvulla löytynyt uusi vihje herätti hetkeksi tapauksen ratkeamista odottaneiden toivon ja vei erään sveitsiläismiehen jäljille. Malagalainen tarjoilija löysi kolme vuotta katoamisen jälkeen erästä asuntoa siivotessaan servetin, jossa luki ”David Guerrero. Huelin”. Niño pintor asui perheineen Huelinin kaupunginosassa.

Asunnossa oli majoittunut katoamisen aikaan, maalis-huhtikuussa 1987, eräs ulkomaalainen, 70-vuotias ja taiteista kiinnostunut mies. Poliisi sai jäljitettyä henkilön. Kyseisen sveitsiläismiehen piirteet muistuttivat suuresti erästä Davidin viimeisimmäksi jäänyttä karikatyyripiirustusta. Oli lähes varmaa, että jossain yhteydessä nämä kaksi olivat tavanneet.

Kun poliisi sai jäljitettyä miehen asuinpaikan, kävi ilmi, että tämä oli menehtynyt vain muutamaa kuukautta aiemmin. Poliisit matkustivat Sveitsiin ja tutkivat valokuvausta harrastaneen miehen arkistot, mutta sieltä ei löytynyt mitään Davidiin liittyvää.

El niño pintor de Málaga
Karikatyyri sveitsiläismiehestä jäi erääksi David Guerreron viimeisimmistä töistä.

David oli tunnetusti lupaava taitelija, mikä herätti epäilyitä hänen kaappauksestaan joko jäljentäjien tai muiden rikollisliigojen toimesta. Vihjeiden perässä käytiin muun muassa Lissabonissa, josta palattiin tyhjin käsin. Jälkiä on seurattu myös Hollantiin, Marokkoon ja Meksikoon. Yli 200 haastattelua eivät ole tuottaneet mitään tulosta, ei mitään lisätietoa tai pienintäkään vihjettä siitä, mitä tapahtui.

30 vuotta katoamisen jälkeen perhe joutui julistamaan Davidin kuolleeksi isän menehdyttyä. Perinnönjako ei olisi muuten ollut mahdollista, ilman puuttuvan veljeksen allekirjoitusta. Poliisitutkintoja kuolleeksi julistaminen ei kuitenkaan lakkauttanut.

Perheen yhdestä haaveesta totta

Vuosikymmenten ajan David Guerreron työt ovat koristaneet hänen lapsuudenkotinsa seiniä. Äiti Antonio Guevara asuu edelleen samassa kodissa. Teoksiin lukeutuu kuuluisimmaksi jäänyt maalaus Cristo de la Buena Muerte – teos, joka oli esillä kaupungin pääsiäisviikon näyttelyssä hetkenä, jolloin pieni taiteilija katosi.

Nyt Davidin isoveli Jorge ja pikkuveli Raúl haluavat järjestää taidenäyttelyn kadonneen perheenjäsenen kunniaksi. Alkuun mielessä oli pieni yksityisnäyttely, mutta tuttavat kannustivat heitä tekemään tapahtumasta suuremman ja Málagan kaupunki on ottanut idean lämpimästi vastaan.

”Etsimme sopivan vapaan tilan ja keskustelemme perheen kanssa, kauanko he haluavat teosten olevan esillä. Käsittelemme teoksia sillä huolellisuudella ja kunnioituksella, jota tämä äidin ja veljien unelman toteuttaminen vaatii”, kommentoi asiaa Málagan kaupunginjohtaja Francisco de la Torre.

Veli Jorge kertoo töitä olevan yhteensä noin 200: piirustuksia, luonnoksia, öljyväritöitä, sarjakuvia ynnä muuta. ”Tahdomme unohtaa murheen hetkeksi ja näyttää malagalaisille, mitä veljemme teki.”

Lähteet:

Diario Sur

El Español

RTVE:n ohjelma Desaparecidos

Close