Vertaa asuntoja

Muodikas avokado on Espanjan myyntivaltti

Muodikas avokado on Espanjan myyntivaltti

  • 20/05/2017

Espanja on Euroopan ainoa avokadon tuottajamaa. Kysyntä on niin suurta, että suurin osa avokadoista suunnataan vientiin. Kysyntä on kasvanut vuodessa jopa 30%.

Avokadon tuotanto keskittyy Malagan ja Granadan rannikkoalueille. Erityisesti Málagan itäpuolella Axarquíassa kasvaa avokadoa melkein joka pellolla ja Vélez-Málagassa tehtaillaankin mm. guacamolea vietäväksi maailmalle. Myös Cadizissa, Murciassa ja Valenciassa on avokadoviljelmiä. Andalusian alueella tuotetaan vuodessa noin 70 000 tonnia avokadoja. Tuotantoa haluttaisiin kasvattaa ja monet viljelijät ovat jo tehostamassa viljelyä ja laajentamassa toimintaa. Kasvua vaikeuttaa veden puute.

Eurooppalaisen kysynnän kasvu on nopeaa ja espanjalaiset ovat pystyneet ottamaan markkinoista haltuunsa vasta 10%. Avokadoja tuodaan Euroopan markkinoille muun muassa Meksikosta, Perusta, Kolumbiasta, Chilestä, Etelä-Afrikasta ja Israelista.

Espanjalainen avokado on kuitenkin suosittu tuoreutensa ansioista. Matka tuottajalta kauppaan kestää korkeintaan neljä vuorokautta. Atlantin yli rahdatut avokadot ovat konteissa usein kolme kuukautta.  Se kestää kuitenkin hyvin kuljetusta, sillä hedelmä kypsyy syötäväksi vasta kun se poimitaan puusta. Kypsytystä voi nopeuttaa käärimällä hedelmä sanomalehteen tai laittamalla se paperipussiin ja omenan seurassa prosessi vielä nopeutuu.

Lähde: Diariosur

Close