Vertaa asuntoja

Netin ja puhelimen käytön laskutus ja TV:n katselu yhtenäistyvät Euroopassa

Netin ja puhelimen käytön laskutus ja TV:n katselu yhtenäistyvät Euroopassa

  • 02/03/2017

Nettipalvelut sekä puhelinmaksut yhtenäistyvät EU alueella. Kesäkuussa maksetaan puheluista ja netin käytöstä sama hinta ja vuoden lopussa voi katsoa netistä samat ohjelmat maasta riippumatta.

Asetus- ja verkkovierailumaksut

Nettisisältöjä kuten elokuvia tai urheilulähetyksiä voi pian katsoa EU:ssa* valtion rajoista piittaamatta. EU:ssa matkustavat suomalaiset voivat katsoa esim Yle Areenan elokuvia ja urheilulähetyksiä myös Suomen ulkopuolella, kirjoittaa Yle.fi. Myös musiikki, sähkökirjat ja esimerkiksi pelit, joista he ovat on maksettu kotimassa, ovat käytössä muissa EU maissa.

Maarajoja koskeva päätös vahvistetaan vielä Eurooppa-neuvostossa ja Euroopan parlamentissa ja siinä on yhdeksän kuukauden sopeutumisjakso.

Puhelumaksut

15.6.2017alkaen puhelu- ja nettinkäyttöhinnat ovat samat myös matkustaessa. Voit soittaa ja käyttää internettiä sim-kortillasi puhelimessa ja tabletissa samaan hintaan kuin teet sen kotimaassa. Asetus koskee väliaikaista käyttöä, jos asut pysyvästi toisessa maassa, niin operaattorit voivat laskuttaa siitä erikseen. EU-komissio määrittelee myöhemmin mikä on kohtuullinen aika ja käyttö.

Käytännössä suomalainen, jolla on suomen kännykkäliittymä voi käyttää sitä Espanjassa lomaillessaan samaan hintaan kuin Suomessa. Jos asut Espanjassa vakituisesti, niin on edullisempaa ottaa espanjalainen liittymä, jota taas voi käyttää samaan espanjalaiseen hintaan Suomessa lomaillessa. Kun asiakas siirtyy ulkomaisen vierailuverkon alueelle, oma operaattori kertoo matkaviestinpalvelujen hinnoista automaattisilla hintatiedotteilla, jotka tulevat yleensä tekstiviestillä puhelimeen.

Huom! Tämä ei koske kotimaasta ulkomaille soitettuja puheluita. Ainoastaan kun soittaa ulkomailla EU:n alueella muihin EU-maahan soitettuja puheluita. Eli käytännössä on siis edullisempi soittaa kolmanteen EU-maahan, kun on muualla kuin kotimaassa.

Saldorajapalvelua on joka tapauksessa viisasta käyttää ja näin estää yllätyksellisen korkeat puhelinlaskut.

* Euroopan unionin jäsenmaat: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari, Viro, Yhdistynyt Kuningaskunta. Lisäksi hinnoittelu sovelletaan Norjassa, Islannissa ja Liechtensteinissa.

Lisätietoa: Viestintävirasto

Lähde: yle.fi

Kuva: Pixabay

Close