Vertaa asuntoja

Oliiviöljyssä laatu maistuu

Oliiviöljyssä laatu maistuu

  • 30/05/2017

Oliivilajikkeet, valmistustapa ja myytävät tuotteet eroavat suuresti toisistaan. Tuotetta ostaessa pitää olla tarkkana, että saa mitä haluaa ja laadusta kannattaa maksaa.

Oliiviöljy on yksi maailman vanhimmista elintarvikkeista ja Espanja on maailman suurin tämän tuotteen valmistajamaa. Täällä tuotetaan kuusinkertaisesti esim seuraavaan tuottajamaahan Italiaan verrattuna. Espanjasta lähteekin suuret määrät oliiviöljyä Italiaan, jossa sitä myydään paikallisena.

Oliiviöljylajikkeita on satoja, joista Espanjassa kasvaa 262 erilaista. Näistä noin 24  käytetään öljyn valmistukseen. Tärkeimmät espanjalaiset lajikkeet ovat picual, hojiblanca, lechín, picudo, arbequina, cornicabra, verdial and empeltre. Andalusiassa tuotetaan 75% espanjalaisesta oliiviöljystä.

Laatua

Öljyjen laaduissa on huimia eroja, kertoo Ville Witka joka on viimeisen vuoden aikana todella perehtynyt aiheeseen. Espanja vei Villen sydämen ja täällä hän tottui käyttämään oliiviöljyjä. Asiaan enemmän perehtyessä hänelle selvisi miten suuria eroja laadussa on.

Samalla syntyi idea viedä laadukasta tuotetta myös muiden nautittavaksi. Monipuolisesti luova Ville on myös muotoilija ja suunnittelija. Esteetikkona pullon tyylikkyys on tärkeä ja sen suunnitteluun käytettiin aikaa. Kyllä kaunis kattaus lisää ruoan arvoa, toteaa Ville. – Ja pitäähän maailman parasta öljyä tarjota sen arvoisesta pullosta.

Suomessa oliiviöljyn käyttö on vielä sen verran vähäistä, että sinne piti suunnitella pienemmät pullot. Täällä Espanjassahan öljyä ostetaan 5 litran kanistereissa, naurahtaa Ville.

Tiedot pullon kyljessä

Laadukas öljy on tehty vain yhdestä rypäleestä ja se on puristettu pelkästään mekaanisin menetelmin eli prosessissa ei ole käytetty kemikaaleja. Näin tuote pysyy puhtaana.Ville ihmettelee, että miksi pilata muuten hyvin tehty ruoka huonolaatuisella öljyllä.

Laadukkaasta öljystä tietää sen alkuperän, lajikkeen, valmistuspaikan, tuotantopäivämäärän sekä tekotavan. Jos tuottaja on pienyrittäjä, niin todennäköisesti öljy on extra virgen, jos pullossa niin lukee. Isot tehtaat ja kauppaketjut voivat myydä mitä vain sekoitetta, eikä tavallinen kuluttaja osaa erottaa näitä. Tästä aiheesta on jo monissa medioissa kirjoitettu artikkeleita.

Extra virgen oliiviöljyksi luokitellaan öljy, joka on puristettu alle 26 asteessa. Don Witkan öljyt on puristettu 18 asteessa ja tämä lisää laatua. Näistä öljyistä lähetetään näytteet sertifioituun laboratorioon ja niistä on tiedossa kaikki arvot. Esimerkiksi extra virgenin happamuusaste pitää olla alle 0.8. Don Witkan öljyissä se on 0.09 kehuu tuotteistaan ylpeä Ville.

Espanjan lajikkeita

Yleisin Espanjassa kasvava oliiviöljylajike on picual, jota on noin puolet täällä tuotetusta öljystä.

Ville valitsi omiin Don Witka tuotteisiinsa La Manchalaisen öljypuristamon, joka käyttää cornicabra ja arbequina -lajikkeita. Puristamo sijaitsee keskellä oliivipuupeltoja kaukana kaikesta, joten hedelmät ovat todella puhtaita, toteaa Ville. -Valvon itse koko prosessin alkutuotannosta asti, joten tässä on oppinut paljon uusia asioita.

Makueroja

Cornicabra on maultaan pippurinen ja voimakas, arbequina pehmeämpi ja hedelmäisempi. Tämä hedelmä on paleltumiselle arka ja siksi se poimitaan La Manchassa jo alkusyksystä. Tälläinen varhaispoimitun hedelmän maku on parempi. Hyvän oliiviöljyn tunnistaa siitä, että kurkunpäässä tuntuu hieman hapokas maku.

Samaten kuin hyvä viini maksaa enemmän, niin myös oliiviöljyissä laatu näkyy hinnassa. Se on kuitenkin sijoitus sekä terveyteen että ruokanautintoon!