Vertaa asuntoja

  • 16/02/2016

Osuuskunta ja toiminimi Espanjassa

Pienyrittäjän vaihtoehdot Espanjassa ovat toiminimi (autónomo) tai osuuskunta (cooperativa). Toisinaan myös työsuhteen alkamisen ehtona saattaa olla yrittäjyys.

Espanjassa on helppoa aloittaa yrittäminen. Pienyritys on suosittu muoto, sillä vakituisen työpaikan saaminen voi olla vaikeaa. Sosiaalikustannukset yritykselle ovat noin 36% ja työntekijän irtisanomiskorvaukset voivat nousta korkeiksi. Siksi monet yritykset suosivat sopimusta yrittäjän kanssa. Toisinaan tätä myös laittomasti vaaditaan, jotta työsuhde alkaisi tai jatkuisi.

Espanja kolmannella sijalla

Espanjassa on tällä hetkellä noin kolme miljoonaa toiminimen harjoittajaa. Vaikka määrä on laskenut vuosina 2008-2014 runsaalla 400 000, on se prosentuaalisesti noussut ja on nyt 17% työväestöstä, ilmenee Randstadin tekemästä tutkimuksesta. Työttömyyden lisääntyessä on moni valinnut pienyrittäjyyden taatakseen toimeentulon jatkuvuuden. Euroopassa Espanja on kolmannella sijalla toiminimien määrässä prosentuaalisesti. Ainoastaan Italia ja Portugali ovat edellä.

 

Autónomo

Toiminimen perustaminen maksaa yleensä noin 50e, joka on kirjanpitäjän (gestoria) palkkio perustamistoimenpiteistä. Toiminimi maksaa sosiaalimaksua minimissään joka kuukausi noin 260-280e pääsääntöisesti oli toimintaa tai ei. Nyt on sääntöjä muutettu ja maksussa joustetaan työttämyysjakson aikana jonkin verran. Aloitteleva toiminimi saattaa saada summasta alennuksia 18-30 kuukauden ajan. Tämän lisäksi tulee kirjanpitäjän maksut noin 50-80e. Verottaja pidättää joka kuukausi tuloista 20%. Liikaa maksetuista veroista saa palautuksen seuraavan vuoden loppupuolella.  Toiminimi voi vähentää verotuksessa liiketoiminnan kuluja. Laskutettavia yrityksiä on hyvä olla useita, muuten verottaja saattaa katsoa, että työsuhde on ollut palkkasuhde, samoin kuin Suomessa.

Cooperativa

Vaihtoehto toiminimelle on osuuskunta. Osuuskunta laskuttaa puolestasi, joten voit henkilökohtaisesti laskuttaa vain yhtä yritystä. Meidän osuuskunnassamme ei ole kiinteää kuukausimaksua, sanoo Irene Zafra Cooperativa Onlinesta. Me laskutamme muutaman prosentin laskun summasta. Myös sosiaalikustannukset on suhteutettu laskun määrään ja tässä säästää paljon. Hoidamme myös veroilmoituksen teon. Alv -ilmoitukset (IVA) hoidamme me, sillä laskuthan lähtevät meidän nimissä.  Osuuskunnan kautta laskuttava ei voi vähentää liiketoiminnan kuluja.

Osuuskunta sopii parhaiten, jos vuosilaskutus on noin 12000-15000euroa, suosittelee Irene. Se sopii niin tasaisesti kuin vain silloin tällöin laskuttavalle. Osuuskuntia on eri ammatinharjoittajaryhmille.

Pääkuvassa näkee eron toiminimen ja osuuskunnan maksuissa sekä tästä johtuvasta erosta käteen jäävässä osuudessa.

Oma osuuskunta

Oman osuuskunnan voi perustaa vähintään kolme jäsentä ja pääomaa tarvitaan 1800e. Osuuskunta saa verohelpotuksia ja maksaa pienempiä perustamiskustannuksia kuin toiminimi.

Tästä lisäinfoa osuuskunnan perustamisesta : http://trabajo.practicopedia.lainformacion.com/negocios/como-constituir-una-cooperativa-19379

Pääkuva: www.cooperativaonline.com
Lähde: idealista.co/Randstad

Huom: Artikkelin tieto on suuntaa antavaa tämänhetkistä tietoa ja suosittelemme ottamaan omakohtaisesti tarkemmin selvää yksityiskohdista omalta kirjanpitäjältä.

Close