Vertaa asuntoja

Puidgemont pelaa aikaa Belgiassa

Puidgemont pelaa aikaa Belgiassa

  • 04/11/2017

Katalonian syrjäytetty aluepääministeri Carles Puigdemont on ​tällä hetkellä Belgiassa ja Espanja hallitsee Kataloniaa. Espanja on määrännyt pidettäväksi uudet vaalit 21.12. Puidgemont on antanut Belgiasta käsin tiedotteen, että hän asettuisi ehdokkaaksi Katalonian aluevaaleissa.

Katalonian aluehallinnon päämisterinä toiminut Carles Puigdemont julisti Katalonian itsenäiseksi​ perustuen 1.10. pidettyyn Espanjan mielestä laittomaan äänestykseen. Tämän jälkeen hän sai syytteet muun muassa kapinoinnista ja tottelemattomuudesta sekä kansankiihotuksesta.​ Hänet​ ​ syrjäytettiin yhdessä hänen johtamansa hallituksen kanssa Katalonian aluehallinnon johdosta ja heidän tilalleen asetettiin Espanjan valtion toimesta väliaikainen hallitus. Kataloniassa järjestetään uudet, lailliset, vaalit 21.12.

Puigdemont ei saapunut Madridiin kuulemaan syytteitä vaan poistui maasta ja antoi tiedotteen Belgian kansallisen television haastattelussa, jossa hän ilmoitti asettuvansa ehdokkaaksi joulukuisiin vaaleihin.

Espanjan viranomaiset ovat antaneet Puidgemontista ja hänen neljästä ulkomaille lähteneestä ministeristä Antoni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig ja Meritxell Serret eurooppalaisen pidätysmääräyksen. Enimmillään syytteistä saa vankeutta 30 vuotta. Puidgemont ja minsiterit antautuivat itse poliisille aikaisin sunnuntaina. Yli 10 tuntia kestävän kuulustelun jälkeen tuomari päästi heidät vapaaksi odottamaan oikeuden päästöstä Espanjaan palautuksesta. Tämä prosessi palautukseen asti voi kestää kolme kuukautta, joten vaalit ehtivät olla ennen sitä.

Tiedot: El Mundo

The Guardian

Close