Vertaa asuntoja

Semana Santa tuo kulkueet kaduille ja turistit rannoille

Semana Santa tuo kulkueet kaduille ja turistit rannoille

  • 21/03/2018

Hiljainen viikko tai suuri viikko tai pyhä viikko on pääsiäistä edeltävä viikko, joka alkaa palmusunnuntaista ja päättyy pääsiäiseen eli Kristuksen ylösnousemusjuhlaan. Hiljaisella viikolla muistellaan Kristuksen kärsimyskertomusta. Espanjassa viikko on myös yksi vuoden vilkkaimmista turistisesongeista.

Semana Santa eli Pääsiäisviiko on täynnä juhlallisuuksia. Yksi näkyvimmistä osista pyhän viikon ohjelmaa ovat kaupunkien kaduilla näkyvät kulkueet. Suurten kaupunkien lisäksi myös pienillä kaupungeilla on omat kulkueensa lähes juhlan jokaiselle päivälle.

Pääsiäisviikko tuo turistit ihailemaan juhlallisuuksia, mutta myös rantalomalle. Costa del Solin hotelliyrittäjät kertovat Sur-lehden artikkelissa hotellien käyttöasteen pääsiäisviikolla olevan 90%. Espanjan ilmatieteenlaitoksen mukaan pääsiäisen sää suosii lomailijoita.

Semana Santa on Veljeskuntien juhlaa

Pääsiäiskulkueet ovat kaupungeissa toimivien veljeskuntien kunniatehtävä. Vuoden aikana tehty valmistelutyö huipentuu kulkueissa, joiden myötä kirkko tuodaan kansan pariin kadulle.

Malagan tai Sevillan loisteliaat kulkueet ovat vertaansa vailla, mutta myös pienempien kaupunkien kulkueissa riittää katsomista ja ihastelemista.

Valmistelutyöt työllistävät veljeskunnan jäsenet pääsiäisviikolla. Patsaiden valmistelun lisäksi niiden liikuttamiseen tarvittavat kantoalustat koristellaan kukin ja kynttilöin. Kun valmistelutyöt ovat tehty ja veljeskunnan tilan ovella käyvät voivat nähdä patsaat kaikessa loistossaan.

Siirrot ja kulkueet

Pääsiäisen ensimmäiset kulkueet voi nähdä jo pääsiäisviikkoa edeltävällä viikolla. Kyseessä eivät kuitenkaan ole vielä juhlalliset kulkueet proceciones vaan patsaiden siirtäminen traslados kirkosta veljeskuntien tiloihin, joissa ne valmistellaan kulkuetta varten.

Semana Santan juhlalliset kulkueet alkavat Palmusunnuntaina ja jatkuvat aina seuraavan sunnuntain kulkueisiin asti. Palmusunnuntain (Domingo de Ramos) kulkue on tunnelmaltaan iloinen, sillä kulkue kertoo Jeesuksen saapumisesta ratsain aasin selässä kylään, jossa kansa ottaa hänet vastaan palmunlehtien kera.

Pääsiäisviikon edetessä kohti Kiirastorstaita (Jueves Santo) ja Pitkäperjantaita (Viernes Santo) muuttuvat kulkueet synkemmiksi ja sunnuntaina juhlitaan taas vaaleammissa sävyissä ylösnousemusta (Domingo de Resurrección).

Kaupungien turistitoimistoista voi hakea painettuja kulkueaikatauluja ja sama tieto löytyy yleensä kaupunkien nettisivuilla. Tässä linkkejä Fuengirolan, Benalmádenan, TorremolinoksenMalaganMarbellan, Alicanten, Madridin ja Sevillan kulkueohjelmiin.

Kulkueita katsomaan lähtijän kannattaa tutkia hieman etukäteen reittejä ja aikatauluja. Esimerkiksi Pitkäperjantain iltana voi Fuengirolan keskustassa seurata kolmen veljeskunnan kulkueita. Iltakahdeksen jälkeen liikkeelle lähtevien kulkueiden reitit kestävät aina puolilleöin. Piippalakit päässä kulkueissa liikkuvat ovat penitenttejä ja nazarenoja, syntiensä katujia.

Tiedot: Diariosur

 

Close