Vertaa asuntoja

  • 07/02/2016

Suomalaisten matkustelu lisääntyy jatkuvasti

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan suomalaiset tekivät loppuvuodesta 2015 kotimaan maksullisen majoituksen sisältäneitä matkoja enemmän kuin vuotta aiemmin. Myös risteilyt Ruotsiin ja päiväristeilyt Viroon lisääntyivät edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Välimeren alue on yhä suositumpi.

Vuoden 2015 viimeisellä kolmanneksella 15–84-vuotiaat suomalaiset tekivät 12 miljoonaa matkaa, kun mukaan lasketaan kaikki kotimaan ja ulkomaan vapaa-ajanmatkat sekä työ- ja kokousmatkat. Yöpymisen sisältäneiden matkojen lisäksi matkamäärässä ovat mukana myös ulkomaan päivämatkat.

Ulkomaille tehtiin syys-joulukuussa 2,5 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa. Ulkomaan vapaa-ajanmatkojen määrä lisääntyi 8 prosenttia edellisvuoden syyskaudesta. Lokakuu oli suosituin kuukausi yönyli- ja päiväristeilyille.

Espanja on suomalaisten kestosuosikki myös syyskuukausina ja matkoja sinne tehtiin 3 prosenttia enemmän kuin edellisvuoden vastaavana ajankohtana. Kanariansaarille näistä suuntautui 116 000 matkaa. Manner-Espanja on myös vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten loppuvuoden lomailukohteena ja Manner-Espanjaan sekä Baleaarien saarille tehtiinkin loppuvuonna 133 000 matkaa. Joulukuu oli loppuvuoden suosituin kuukausi matkustaa Kanarialle ja lokakuu Manner-Espanjaan.

Kreikan suosio lisääntyi ja Turkin väheni huomattavasti. Keski-Euroopassa suosiotaan nosti Saksa. Matkoja sinne tehtiin 111 000, joka on 24 prosenttia enemmän verrattuna edellisvuoden syys-joulukuuhun. Kaukokohteista Aasia lisäsi runsaasti suosiotaan. Myös Amerikan mantereelle matkojen määrä lisääntyi edellisvuoden syyskaudelta.

Vapaa-ajanmatkojen lisäksi kotimaassa tehtiin 1,4 miljoonaa työ- ja kokousmatkaa. Ulkomaille suuntautui 0,7 miljoonaa työ- ja kokousmatkaa (ml. kohdemaassa yöpymisen sisältäneet matkat, risteilyt ja päivämatkat). Kotimaan työmatkojen määrä väheni 7 prosenttia ja ulkomaan työmatkojen määrä 3 prosenttia.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen Suomalaisten matkailu -tutkimuksesta, jota varten haastateltiin loka-, marras-, joulukuussa 2015 sekä tammikuussa 2016 yhteensä 5 022 iältään 15–84-vuotiasta suomalaista. Vuoteen 2011 saakka tiedot kerättiin 15–74-vuotiailta.

Lähde: Suomalaisten matkailu, Tilastokeskus

Close