Vertaa asuntoja

Suurlähetystön konsuli auttaa arkiasioissa

Suurlähetystön konsuli auttaa arkiasioissa

  • 31/10/2017

Konsulin tehtävä suurlähetystössä on auttaa maassa lomailevia sekä siellä asuvia suomalaisia jokapäiväisissä asioissa. Yleisimpinä ovat passin uusiminen tai henkilökortin hankkiminen, perhesuhteiden muuttuminen, vakava sairastuminen sekä matkustusturvallisuus.

Suomen Madridin suurlähetystön konsuli, Katariina Hautamäki-Huuki kävi vierailulla Aurinkorannikolla ja kertoi miten konsuli voi auttaa suomalaisia maailmalla. Suurlähetystön lisäksi Suomella on Espanjassa tällä hetkellä 11 kunniakonsulia ja Andorrassa yksi.  Kunniakonsuli ei ole valtion virkamies vaan hoitaa kunniatehtäväänsä palkkiotta. Viidessä näistä kunniakonsulaatista toimii suomalainen virkailija auttaen muun muassa passien ja henkilökorttien hankinnassa: Las Palmas, Málaga, Barcelona, Palma de Mallorca sekä Pilar de la Horadada Costa Blancalla. Varsinaiseen konsulitiimiin kuuluu yhdeksän jäsentä ja se koostuu Katariinan lisäksi muun muassa näistä suomalaisista kunniakonsulaattien virkailijoista.

Passin uusiminen

Yksi yleisimmistä konsulia työllistävistä tilanteista on passin uusiminen. Tällä hetkellä Madridissa ja Las Palmasissa voi passin uusia ympäri vuoden. Käytössä on myös kaksi kiertävää passikonetta. Toinen on tällä hetkellä pysyvästi Málagassa suuren käyttötarpeen vuoksi. Toinen kiertää Barcelonan, Palma de Mallorcan ja Pilar de la Horadadan konsulaattien väliä. Valmiit passit voi noutaa suurlähetystöstä, konsulaatista tai saada ne kotiin toimitettuina 7euron lisämaksusta.

Muut palvelut

Konsulaatti auttaa suomalaisia myös hädänalaisissa tilanteissa. Yleisimpiä ovat äkillinen sairastuminen, onnettomuus tai rikoksen uhriksi joutuminen. Konsulaatti avustaa yhteydenpidossa omaisiin, poliisiin ja sairaalaan sekä auttaa kotiutuksen järjestämisessä.

Konsulaatin kautta on mahdollista saada erilaisia notaaritoimituksia sekä nykyään myös suomalaisen henkilökortin.

Matkailun lisääntyessä on konsulin työnmäärä kasvanut voimakkaasti viime vuosien aikana ja varsinkin pitkäkestoiset avustustapaukset ovat lisääntyneet.

Matkustaminen

Katalonian itsenäistyminen aiheuttaa huolta myös matkustajissa. Konsulaatti kehottaa lukemaan suurlähetystön matkustustiedotteet maan turvallisuudesta jo matkaa suunnitellessa. Suurlähetystön ja Ulkoministeriön sivuilta löydät maiden matkustussuositukset. Matkustajia kehotetaan seuraamaan myös sosiaalista mediaa sekä paikallisten viranomaisten tiedotuksia ajankohtaisista tapahtumista.

Matkaajan on hyvä täyttää myös matkustusilmoitus kriisitilanteiden varalle. Katariina muistuttaa vielä, että lomalle lähtiessä on hyvä muistaa myös matkavakuutus sekä eurooppalainen sairaanhoitokortti, jotka auttavat ongelmatilanteissa.

Katso videolta haastattelu, jossa Katariina kertoo paljon hyödyllistä tietoa ja antaa linkkejä Espanjassa asuville ja lomaileville suomalaisille.

Close