Vertaa asuntoja

Työharjoitteluun Espanjaan

Työharjoitteluun Espanjaan

  • 15/09/2015

Ulkomaiden harjoittelut ovat entistä suositumpia ja maapallo entistä pienempi paikka nykypäivän opiskelijalle. Toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa kannustetaan opiskelijoita lähtemään työharjoitteluun tai työssäoppimiseen ulkomaille. Vaihtohankkeita, ulkomailla opiskelua ja harjoittelua varten on monenlaisia apurahastoja ja tukia tarjolla koulukohtaisesti.

Työharjoitteluun kannattaa varata ainakin kaksi kuukautta, jotta pääsee kunnolla tutustumaan kulttuuriin, ihmisiin ja paikkoihin. Harjoittelupaikan voi joko etsiä itse, harjoittelupaikkaa tarjoavat yritykset saattavat olla yhteydessä suoraan oppilaitoksiin tai kouluilla saattaa olla valmiiksi yhteyksiä ulkomaalaisiin työpaikkoihin. Espanja on yksi suosituimmista harjoittelukohteista ja siellä erityisesti Costa del Sol, josta löytyy runsaasti suomalaisia yrityksiä.

Annika Valtonen muutti Kanarialle toukokuussa etsimään työharjoittelupaikkaa. Sitä ennen hän oli Suomessa vuodepotilaana puoli vuotta kroonisen kipuoireyhtymän vuoksi. Sairaus aiheuttaa mm. unettomuutta, väsymystä ja jatkuvaa kipua. Annika joutui olemaan sairaslomalla ja pyysi koulultaan lupaa suorittaa tutkintonsa loppuun ulkomailla terveydellisistä syistä.

Espanjassa asuessaan Annika on terve, eikä hän haikaile takaisin Suomeen. Hänen mielestään parasta Espanjassa on sen rento kulttuuri ja todella ystävälliset ihmiset.. Annika kertoo olevansa sopeutuvainen, eikä hän yllättynyt juuri mistään ulkomaille muuttaessaan. Kuitenkin laki siitä, että roskia ei saa viedä vasta kuin auringonlaskun jälkeen, oli yllättävää. ”Espanjan lainsäädäntö ja byrokratia voi yllättää, mutta kaikesta selviää, kunhan on avoimin mielin ja ennakkoluuloton”, Annika vinkkaa.

Nykyisen harjoittelupaikkansa Movitelen ja asunnon Fuengirolasta hän löysi facebookin kautta laittamalla ilmoituksia aurinkorannikon suomalaisryhmiin. Facebook on hyvä portaali harjoittelijalle, sieltä löytyy monia ryhmiä joissa voi etsiä harjoittelupaikkaa. Työharjoittelu Espanjassa ja Suomessa on erilaista. ”Espanjassa työilmapiiri on kiireetön ja stressitön. Silti hommat saadaan hoidettua. Sekä asiakkaat että työntekijät ovat yhtä rentoja”, Annika kertoo. ”Sellainen ilmapiiri sopii myös terveydelleni.”

Annika neuvoo harjoittelijoita ottamaan selvää Espanjan kulttuurista ja opiskelemaan kieltä, tai ainakin perussanaston, kuten tervehdykset. Pitää myös ymmärtää, että asiat toimivat eri tavalla ja täytyy olla kärsivällinen.

Jotain mutkiakin voi tulla matkaan: Annikalta lähti asunto alta yhtäkkiä. Suomessa asunnottomuus voi olla todella suuri kriisi. Espanjassa Annikalle monet ihmiset ystävistä puolituttaviin tarjosivat hänelle heti sohvapaikkaa ja apua. Uusi asunto löytyi viikossa.

Viimeiseksi Annika antaa harjoittelijoille neuvon: ”Lähtekää, kokeilkaa ja ottakaa riskejä. Ulkomaan harjoittelusta saa upeita elämyksiä ja kokemuksia. Mikään ei estä lähtemästä, suurin este on pelko tuntemattomasta. Jos asiat eivät onnistukaan, kotiin pääsee aina takaisin.”

 

Close