Vertaa asuntoja

Uuden sukupolven tuulienergia

Uuden sukupolven tuulienergia

  • 02/11/2017

Espanjalainen tuulienergia hanke Vortex Bladeless mullistaa tuulienergian malleja. Uudistettu tuulimylly toimii ilman pyöriviä lapoja ja on perinteistä tuulivoimaa tuottavaa tuulimyllyä edullisempi rakentaa. Lisäksi energiaa saadaan hiljaisesti ilman lapojen tuottamaa melua.

Vuonna 2006 aloitettu projekti pohjautuu David Yáñezin patentoimaan malliin uudenlaisesta tuulimyllystä. Toisen polven tuulienergian tuotannossa on karsittu tuulimyllystä pois lavat ja samalla tuulimyllystä on saatu hiljainen ja myös edullisempi rakentaa. Materiaalia tuulimyllyä varten tarvitaan noin 40% vähemmän ja tämä on iso muutos niin hiilijalanjäljessä kuin tuulimyllyn tuotantohinnassa. Myös ylläpitokustannukset ja huoltotyö ovat pienempiä. Lisäksi uusi tuulivoimala on lintuystävällinen. Linnut voivat joutua vaaraan lentäessään liian läheltä pyöriviä tuulimyllyn lapoja.

Espanjalaisen hankkeen taustavoimana on energiayhtiö Repsol, joka panostaa aktiivisesti ympäristöystävällisiin energiamuotoihin. Hanketta rahoittaa myös 12 yksityistä rahoittajaa. Tänä vuonna toteutetaan pilottihanke ja asennetaan tuulimyllyjä Intiaan yhdessä aurinkopaneeleiden kanssa. Ensimmäiset tuulimyllyt ovat korkeudeltaan 12.5 metriä ja niiden markkinahinta on 5500 euroa. Tavoitteena on tehdä vuonna 2018 jo 100 metrin korkuisia tuulimyllyjä, joiden energiantuotto on myös huomattavasti pienempiä myllyjä suurempi.

Tuulivoima on tuulen liike-energian muuntamista sähköksi, yleensä tuuliturbiinien pyörivien lapojen välityksellä. Ilman lapoja toimiva tuulimylly muuttaa sähköksi liike-energian joka muodostuu tuulitornin liikkeestä.

Tiedot: Aggregatte