Vertaa asuntoja

Uusi vero suunnitteilla Fuengirolaan ja Mijasiin

Uusi vero suunnitteilla Fuengirolaan ja Mijasiin

  • 07/06/2017

Tulevaisuudessa sähkö-, vesi- ja kaasuyhtiöitä verotetaan kunnan maa-alueen ja myös maanalaisen putkistojen käytöstä.

Uusi vero tuo muutoksia Fuengirolaan ja Mijasiin. Tulevaisuudessa sähkö-, vesi- ja kaasuyhtiöitä verotetaan kunnan maa-alueen ja myös maanalaisen putkistojen käytöstä.

Fuengirolan kaupunginhallituksen kokouksessa Ciudadanos-puolueen Javier Toron tekemä esitys uuden veron käyttöönotosta sai kannatusta. Fuengirolan kaupungin lisäksi asia otetaan käsittelyyn myös Mijasin kunnassa.
Kuntien verosaamiset ovat laskeneet muun muassa plusvalia-veron perimisen vähenemisen myötä. Tarve uusille verotuloille onkin ilmeinen. Kuntien säädösten mahdollistama verotus niin kunnan maa-alueiden kuin kunnan maanalaisten putkistojen käytöstä houkuttaa.

Uusi vero koskisi vain suuryrityksiä, jotka käyttävät kunnan rakentamaa verkostoa välittämään sähköä, vettä tai kaasua.

Maksujen kerääminen suurilta energiayrityksiltä on ollut kunnille haaste. Esimerkiksi 14 kuntaa jotka halusivat verottaa energiayrityksiä, hävisivät aiheesta käydyn oikeustaistelun usean vuoden lakiprosessin jälkeen korkeimmassa oikeudessa vuonna 2016.
Laki antaa kuitenkin kunnille mahdollisuuden verottaa käytännössä kaikesta kunnan alueella tapahtuvasta toiminnasta. Tämä pitää sisällään myön maanalaisten kuten myös ilmassa maa-alueen yläpuolella ovan toiminnan.

Sähkö-, vesi- ja kaasuyhtiöiden verottaminen toisi arviolta Fuengirolan kaupungille noin 80 000 euron verotulon. Mijasin kunta on maa-alaltaan Fuengirolaa noin kymmenen kertaa suurempi ja Mijasille uusi veromalli toisi arviolta noin 2 miljoonan euron verotulot.

Tiedot: Diariosur