Vertaa asuntoja

Välimeren ruokavalio tuo lisää vuosia

Välimeren ruokavalio tuo lisää vuosia

  • 12/10/2017

Eurooppalaiset ikääntyvät, sillä vuoden 2016 loppuun mennessä keskimäärin 5,4 % eurooppalaisista oli täyttänyt 80 vuotta. Tilastoa johtavat neljä Välimeren maata.

Elinikäennuste on Euroopassa kasvava. Pidempään ikään vaikuttavat monet tekijät, mutta tilastoja tutkittaessa erityisesti Välimeren maissa vuosia karttuu enemmän kuin muualla Euroopassa. Ajatus Välimeren terveellisestä ruokavaliosta nousee esille usein elämäntapa- ja ruokakeskustelussa. Elinikäennusteet tukevat hyvin Välimeren alueen ruokavalion suotuisaa vaikutusta terveyteen ja pidempään ikään. Espanjassa ikää karttuu keskiarvoa enemmän ja asukkaista noin 6% on ylittänyt 80 vuoden rajapyykin.

Eurostatin tilastojen mukaan Euroopan Unionin jäsenmaiden väestön yli 80-vuotiaiden joukko kasvaa. Vuonna 2006 yli 80-vuotiaita oli 4,4%. Kymmenen vuotta myöhemmin keskiarvo oli noussut 5,4%:iin. Eniten ikävuosia kertyy asukkaille Italiassa, missä yli 80-vuotiaita on 6,7 % asukkaista. Kreikassa (6,5%) ja Espanjassa (6%) sekä Ranskassa (5,9%) ja Portugalissa (5,9%) ylitetään kaikissa eurooppalainen keskiarvo. Välimerenmaiden lisäksi vain Saksa (5,8%) ja Belgia (5,5%) ylittävät eurooppalaisen keskiarvon. Pohjoismaissa yli 80-vuotiaden joukko väestöstä on noin viiden prosentin luokkaa. Suomessa ylletään 5,2%:iin.

Tiedot: Idealista