Vertaa asuntoja

¡Vamos al museo! Perjantaina 18.5. vietetään kansainvälistä museopäivää

¡Vamos al museo! Perjantaina 18.5. vietetään kansainvälistä museopäivää

  • 17/05/2018

Useat espanjalaismuseot avaavat maksutta ovensa ja pidentävät aukioloaikojaan perjantaina 18.5., jolloin vietetään Kansainvälistä museopäivää. Tarjolla on myös monenlaista aktiviteettia, ja osa paikoista juhlistaa päivää koko viikonlopun ajan.

Kansainvälinen museopäivä – Día Internacional de los Museos – on vuonna 1977 perustettu juhlapäivä, johon osallistuu vuosi vuodelta enemmän museoita ympäri maailman. Vuonna 2016 mukana oli 157 maata ja yhteensä noin 36.000 museota.

Kansainvälinen museopäivä - Día Internacional de los Museos
Kansainvälinen museopäivä – Día Internacional de los Museos laajenee vuosi vuodelta.

Päivän tarkoituksena on muistuttaa museoiden asemasta kulttuurien rikastuttajana sekä yhteisymmärryksen, yhteistyön ja kansojen välisen rauhan rakentamisessa. Vuoden 2018 teema on ”museoiden verkostoituminen: uudet lähestymistavat, uudet yleisöt”.

Kansainvälisen museoneuvoston (ICOM) sivustolta löytyvälle kartalle on kirjattu osa järjestettävistä tapahtumista. Ohessa otteita kiinnostavista tapahtumista museoista Espanjassa.

Museo Reina Sofía, Madrid

Reina Sofían taidemuseon pysyvän näyttelyn lisäksi väliaikaiset näyttelyt Marc Pataut’n, Eusebio Semperen ja Dora Garcían töistä ovat avoinna kello 23.00 asti ja ohjelmassa on opastettuja kierroksia. Radio 3 lähettää paikan päältä suorana erikoisohjelmaa aamuseitsemästä puoleen yöhön saakka ja luvassa on lukuisia musiikkiesityksiä. Artisteista mainitakoon Luz Casal, Rozalén, Izal, León Benavente sekä Carmen Boza, jotka esiintyvät Nouvel-patiolla. Sala 401:ssä nähdään libanonilaissyntyisen saksofonisti Christine Abdelnourin imporovisointia ja Sabatinin puutarhassa nousevat lavalle dj:t. Yhteensä päivään mahtuu 50 livekonserttia.

Museo del Prado, Madrid

Museo del Prado kutsuu kaikki tutustumaan maksutta niin pysyvään kuin vaihtuvaan näyttelyynsä. Luvassa on Rubensin teosten näyttelyyn liittyvä jazzkonsertti ja auditoriossa järjestetään myös klassisen musiikin konsertti, missä kuullaan Mozartin ja Beethovenin sävellyksiä. Aukioloaikaa pidennetään aina 01.00 saakka yöllä. Aiempien vuosien tapaan nuorimmat vierailijat saavat lahjaksi perhekortin, jolla pääsee käymään maksutta museossa vielä jonain toisena ajankohtana.

Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid

Museo Thyssen-Bornemisza pitää ovet avoinna kello 10.00–19.00 ja sisäänpääsymaksua ei peritä myöskään lauantaina, jolloin aukioloaikaa jatketaan ain 01.00 saakka yöllä. Taidemuseossa on esillä näyttely ‘Sorolla y la moda’. Vierailijat pääsevät testaamaan sähköyhtiö Endesan kanssa yhteistyössä rakennettua kokemusta, jossa voidaan virtuaalisesti astua sisään kolmeen eri taideteokseen, muun muassa Van Goghin maalaukseen Katu, Auvers-sur-Oise.

Museo de las Ciencias Príncipe Felipe, Valencia

Valencian arkkitehtuuriltaan upea taide- ja tiedekeskus, Museo de las Ciencias, järjestää maksutonta erikoisohjelmaa lauantaina 20.5. Museo ilmoittaa järjestävänsä aktiviteetit perjantain sijaan lauantaina, jotta useammat pääsisivät niistä nauttimaan. Luvassa on muun muassa tiedemiesten kokeita näyttämöllä. Kaikkiin Valencian museoihin on vapaa pääsy perjantaina ja suurimpaan osaan myös lauantaina.

Museo Guggenheim, Bilbao

Guggenheimin museo Bilbaossa järjestää 18.5. opastettuja kierroksia ja sisään pääsee maksutta. Vierailijat voivat osallistua Yoko Onon ‘Toiveiden puun’ rakentamiseen jakamalla omat hyväntahtoiset toiveensa.

Kansainvälinen museopäivä - Dia Internacional de los Museos
Yoko Onon “Toiveiden puuhun” voivat kaikki kirjata omat toiveensa. (Kuva: Fred Romero)

CCCB, Centro de Cultura Contemporània, Barcelona

Barcelonan nykykulttuurin keskuksessa on esillä kaksi valokuvanäyttelyä: ‘La Luz Negra‘ sekä ‘World Press Photo 2018‘. Paikan omassa liikkeessä saa tuntuvia alennuksia kirjoista ja katalogeista. Ohjelmassa on muun muassa valokuvakilpailu sekä hauskanpitoa runojen kera. Lauantaina 19.5. kaikki Barcelonan ja Katalonian museot ja kulttuurikeskukset viettävät ”Museoiden yötä” ja ovat avoinna kello 19.00–01.00.

Museo Picasso, Málaga

Málagan Museo Picasso tarjoaa vapaan sisäänpääsyn kello 10.00–19.00. Vieraat pääsevät tutustumaan museon Picasso-kokoelmaan sekä katsomaan dokumenttia ‘Picasso Crea’. Museossa ovat parhaillaan esillä näyttelyt ‘Pablo Picasso. Nueva colección‘ sekä 19.5. päättyvä ‘Y Fellini soñó con Picasso‘.

Museo Carmen Thyssen, Málaga

Carmen Thyssenin taidemuseo Málagassa kutsuu kaikki tutustumaan ilmaiseksi näyttelyihinsä normaalina aukioloaikana 10.00–20.00. Pysyvän kokoelman lisäksi museossa on esillä kaksi väliaikaista näyttelyä: ‘Mediterráneo‘ sekä ranskalaisen Gustave Dorén teoksia matkalta romanttiseen Andalusiaan 1800-luvulla.

Centro de Arte Contemporáneo (CAC), Málaga

Málagan nykytaiteen museo CAC järjestää hyvin erikoisen ja kiinnostavan ohjelman yhteistyössä VR-EVO:n kanssa. Illalla kello 17.00–20.00 kaikki tapahtumaan varattuun saliin mahtuvat pääsevät luomaan virtuaalitaidetta, jotka heijastetaan reaaliajassa näkyville muille museovieraille. ”Tilt Brush” mahdollistaa virtuaalisen, kolmiuloitteisen maalauksen.

Close