Vertaa asuntoja

Vuokra-asunnon vähennykset verotuksessa

Vuokra-asunnon vähennykset verotuksessa

  • 16/05/2018

Hankitko sijoitusasunnon vuokra-kohteeksi? Vaikka asunto olisi tyhjillään, ovat asunnon kulut ja ylläpitoon liittyvät maksut verotuksessa vähennettäviä, kunhan asunto on määritelty vuokra-asunnoksi.

Vuoden 2017 verotus on nyt käynnissä ja asunnonomistajan kannattaa tarkistaa, että kaikki mahdolliset vähennykset on hyödynnetty. (Lue myös artikkelimme Nyt on aika tehdä veroilmoitus)

Jotta vuokra-asunnon kulut voidaan vähentää tuloverotuksessa (IRPF), tulee asunnon olla pelkästään vuokrakäytössä ja vähennykset tehdään henkilölle, jolla on täysipäiväinen työsopimus (Articulo 27.2 Ley de IRPF). Vähennykset ovat suhteessa tuloihin (Articulo 30.2. Ley de IRPF)

Tulojen saamiseksi tarvittavat menot

Vuokratuloista voi vähentää kulut, jotka katsotaan tarpeellisiksi tämän tulonlähteen mahdollistamiseksi. Esimerkiksi korot ja lainan kulut tai asunnon korjaus ja ylläpitokulut voi vähentää verotuksessa.
Huomattavaa on, että jos pankki on palauttanut osan asuntolainan koroista ”clausula de suelo” palautuksena eivät korot ole vähennyskelpoisia. Tässä tapauksessa on tarpeen täydentää aiempina vuosina vähennettyjä etuja.

Vähennyksiä tyhjästäkin asunnosta

Muita vuokra-asunnosta tehtäviä vähennyksiä ovat verot ja maksut kuten kiinteistövero (IBI) ja jätemaksu (basura). Myös muut oikeutetut kulut kuten vartiointi, hallinnointi, vuokranperintäkulut tai asunnon vuokrasopimuksiin liittyvät kulut ovat vähennyskelpoisia.

On huomattava, että vähennykset eivät voi ylittää asunnosta saatuja tuloja. Näin käydessä voidaan vähennyksiä jakaa seuraaville neljälle vuodelle.

Vaikka asunnosta ei olisi tuloja, on asunnon ylläpidosta kuitenkin juoksevia kuluja kuten verot, vesi ja sähkö. Kulut juoksevat vaikka asunnossa ei olisi asukkaita ja verottajalle on perusteltu kulujen olevan välttämättömiä, jotta asunto olisi jatkossa tulonlähde. Kulut tyhjästä vuokra-asunnosta ovat perusteltuja kuluja tulonhankintaa varten (Articulo 23 Ley de IRPF).

Tiedot: Idealista.com

Kuva: Pixabay

Close