Vertaa asuntoja

Yrittäjille parempia etuja Espanjassa

Yrittäjille parempia etuja Espanjassa

  • 25/06/2017

Espanjassa on yli 3 miljoonaa yrittäjää, jotka toimivat toiminimellä. Kasvavan joukon turvaksi on tulossa uusi laki, joka parantaa pienyrittäjien sosiaalietuuksia ja oikeuksia.

Vuonna 2016 toiminimen kautta yrittävien (autónomo) määrä Espanjassa kasvoi 26 000 henkilöllä. Seguridad Socialin tietojen mukaan vuositasolla kasvu oli 0,8 %. Yrittäjyys onkin yksi tärkeä osa talouskasvun ja työllistymisen kehittämistä. Tähän on nyt kehitelty parannuksia ja uusi laki on käsittelyssä.
Uusi laki (Ley de Reformas Urgentes del Trabajo Autónomo) toisi mukanaan uudistuksia, jotka helpottavat yrittäjäksi alkamista sekä parantavat yrittäjinä toimivien mahdollisuuksia.

Alkuun 50 euron maksulla

Uudet yrittäjät ovat aiemminkin saaneet alennusta sosiaaliturva- eli autonomomaksuista  ja maksaneet vain 50 euroa kuukaudessa ensimmäisten kuuden kuukauden ajan. Uusi laki jatkaisi tätä aleaikaa vuoteen. Aikaisemmin toiminnan lopettamisen jälkeen uudestaan yritättämisen aloittava sai uudestaan alennetut maksut viiden vuoden tauon jälkeen. Tämä aikaraja laskisi kahteen vuoteen.

Työn ja henkilökohtaisen elämän yhdistäminen

Laki toisi tukea erityisesti yrittäjänaisille. Äitiysloman jälkeen työhön palaava nainen maksaisi vain 50 euron sosiaaliturvamaksun ja lapsia kotiin hoitamaan jäävälle täyden vapautuksen autonomomaksuista 12 kuukauden ajan.

Eläke

Eläkeikään yltäneet yrittäjät voivat jatkaa työntekoa menettämättä eläkettään. Tähän saakka työ ohessa on voinut saada vain 50% eläkkeestä.

Alennuksia maksuista

Kotoa käsin työskentelevä voi jatkossa vähentää yrityskuluina 20% vesi-, sähkö- ja puhelinkuluista, maksimissaan 12 euroa päivässä. Lisäksi sosiaaliturvamaksujen viivästymisestä maksettavat kulut puolitetaan 20%:sta kymmeneen prosenttiin ensimmäiseltä viivästyskuukaudelta.

Yksi tärkeimmistä uudistuksista vaikuttaa kausiyrittäjiin. Moni yrittäjä työskentelee vain osan vuotta ja uudistuksen myötä saadaan mahdollisuus katkaista yrittäjyys jopa kolme kertaa vuodessa. Näin yrittäjän maksamat autonomomaksut maksetaan vain työskentelyajalta.

Lue lisää toiminimen perustamisesta Espanjaan täältä.
Tiedot: Diariosur