Vertaa asuntoja

  • 20/07/2017

Barcelonassa kallista asua yksin

Asumisen ja elämisen kuukausimenot suurkaupungissa vaativat vähintään 1251 euron kuukausitulot. Alle tämän summan tienaavan henkilön katsotaan lähestyvän köyhyysrajaa.

Barcelonassa yksin asuvan henkilön kuukausimenot ovat 1251 euroa. Kaupungin lähialueilla asuva selviää hieman vähemmällä, 1182 eurolla kuukaudessa. Kuukausimenot ovat laskettu välttämättömien kulujen mukaan kuitenkin niin, että elämä on elämisen arvoista, ja asumis- ja ruokakulujen lisäksi mukana ovat mm. vapaa-aikaan ja henkilökohtaisiin kuluihin sekä vaatteisiin varattu summa.

Kuukausimenot ovat huomattavasti suuremmat verrattaessa espanjalaiseen minimipalkkaan (707,70€ kuukaudessa), vaikka maksuja olisikin vuodessa 14.

Tutkija Maria Sánchez Vidal (London School of Economics) on luonut Barcelonan elinkuluista yhdessä konsultti D’Alephin (Gregori Cascante) kanssa alimman elinkustannusten mitan, jota kutsutaan nimellä ”salario de referencia” tai ”salario de vida”.  Lasketut kuukausimenot eroavat minimipalkasta ja kertovat tarkemmin kuinka paljon rahaa ihmiset todellisuudessa tarvitsevat elämiseen suurkaupungissa.

Tutkimuksessa kuukausikuluihin otettiin mukaan välttämättömiksi katsotut menot: elintarvikkeet (139,77€), puhtaus- ja hygieniatuotteet (18,18€), asuminen (633,12€), asumiseen liittyvät kulut, kuten kaasu, sähkö, vesi ja internet (169,66€), liikennekulut (52,75€), henkilökohtaiset menot ja vapaa-aika, kuten teatteri, elokuva, kännykkä (66,50€), vaatteet (17,79€) sekä yllättävät kulut (163,51€). Ostoskori koottiin syyskuussa 2016.

Summa kasvaa, jos kyseessä on perheellinen henkilö, ja mukaan lasketaan esimerkiksi lasten kouluun liittyvät kulut.

Barcelonan julkiset yritykset ottavat palkkapohjakseen tutkijoiden esille tuoman ”Salario de referencian” entisen minimipalkan sijaan.

Ensimmäisenä tämän mallin otti käyttöön Baltimore vuonna 1994, ja tänä päivänä Yhdysvalloissa satakunta kaupunkia pitää alinta palkkaa elinkustannuksiin sidottuna. Myös Suur-Lontoon hallinnossa tämän mallin mukaan toimittaessa alin palkka on noin 35% korkeampi, kuin Iso-Britanniassa yleensä.

 

Tiedot: La Vanguardia

Close