Vertaa asuntoja

DAFO-todistus maaseudun kiinteistökaupoille

DAFO-todistus maaseudun kiinteistökaupoille

  • 19/09/2017

Jos olet ostamassa tai myymässä kiinteistöä Andalusiassa, joka on rakennettu kaupunkialueen ulkopuolelle, tarvitaan asuntokaupassa DAFO – todistus. Se todistaa, ettei kiinteistöön tai maa-alueeseen liity epäselvyyksiä rakennuksissa, omistajuudessa, luvissa​ tai esimerkiksi kiinnityksissä.

Andalusian maakuntahallitus esitteli uuden lain Declaración de Asimilado a Fuera de Ordenación (DAFO) vuonna 2012 virallisessa lehdessä. Laki on monelle vielä vieras, sillä se on otettu käyttöön vasta viime vuonna, sillä kunnat ovat joutuneet odottamaan Maakuntahallinon hyväksyntää kaupunkisuunnitelmalle. Kunnan tulee osoittaa kuuluvatko eri alueet kaupunki- vai maaseutualueeksi tai ovat alueet suojeltuja vai ei. ​

Myyjä hakee DAFO -todistuksen (Declaración de Asimilado a Fuera de Ordenación) kaupungintalolta henkilökohtaisesti tai valtuuttaa esimerkiksi asiointitoimiston tai lakimiehen hankkimaan todistuksen.

Dafo -serifikaatti vaaditaan hankittavaksi jo myynnissä oleville kohteille ja se tarvitaan kaupan solmimiseksi notaarilla. Jos DAFO-todistusta ei ole vielä hankittu ja maaseutukiinteistö on jo myynnissä, tulee hakuprosessi käynnistää pikaisesti. Todistuksen saamisessa voi mennä aikaa ja koska todistus vaaditaan kauppakirjan allekirjoituksen yhteydessä nähtäväksi, voi sen hankkiminen viivästyttää kaupan solmimista.

Kaupungintalolta hankittavaa todistusta varten tarvitaan ensin arkkitehdin tai teknikon selvitys kiinteistöstä. Paikan päällä tehdyssä tarkastuksessa vahvistetaan kiinteistösuunnitelma, tarkistetaan, että kiinteistö on asuttavassa kunnossa ja tutkitaan, että kylpyhuone ja keittiö toimivat. Vahvistetaan myös, että kiinteistöllä on lailliset vesi- ja sähköliitännät. Jätevesihuolto tulee olla asianmukaisesti järjestetty eli jätteiden tulee mennä jätevesisäiliöön eikä suoraan maahan.

Tämä selvitys toimitetaan kaupungintalolle yhdessä kiinteistön kauppakirjakopion, kiinteistörekisteriotteen, viimeisimmän kunnallisverokuitin sekä omistajien NIE numerotodistusten kanssa.

Näiden tietojen pohjalta kaupunki valmistelee DAFO-todistuksen ja vahvistaa, että rakennusluvat ovat kunnossa ja kiinteistöllä ei ole selvitettäviä asioita eikä sitä vastaan ole nostettu vaateita. Lisäksi kaupungin arkkitehti käy paikan päällä varmistamassa, että kaikki selvitetyt kohdat pitävät paikkansa.

Tämä laki vaati myös kuvauksen kaikista kiinteistöön tehdyistä muutoksista kuten uima-altaan, makuuhuoneen, ruokailuhuoneen, kylpyhuoneen, varaston tai autotallin rakentamisesta. Kaikki kiinteistöön lisätyt kohteet tulee olla vähintään 6 vuotta vanhoja ja jos niille ei ole haettu rakennuslupaa rakentamisen aikana tulee kaupunki laskuttamaan maksun rakennuslisenssistä.

Jos kohteeseen on tehty muutostöitä, joista on vähemmän kuin kuusi vuotta, on kunnalla mahdollisuus vaatia tehtyjen töiden purkamista. Jokaisella kaupungilla on oma tapansa arvioida tapauksia sekä laskuttaa ja summat voivat vaihdella kunnittain. Myöskin jokainen kiinteistö on erilainen ja sen vuoksi DAFO-todistuksen hintaa on vaikea arvioida, mutta se pyörii tuhansissa euroissa.