Vertaa asuntoja

Kotini Espanjassa: Kattohuoneisto Fuengirolan rantakadulla

Avara ja valoisa kerrostalohuoneisto aivan meren rannassa on säilyttänyt ajattoman ilmeensä vuosikymmenten läpi. Tyylikkyys ja käytännöllisyys kulkevat käsi kädessä tässä kodissa.

Sijainti rantakadulla eli Paseo Maritimolla mahdollistaa elämän tarkkailun omalta terassilta. Viereinen pienvenesatama on erityisesti Erkin mielenkiinnonkohde jo aikaisin aamulla lähtevine kalastusveneineen. Myös viereisen uimarannan elämänrytmi muuttuu vuodenaikojen mukaan. Keskeinen sijainti helpottaa arkielämää kun kaikki palvelut ovat kävelymatkan päässä.

Erkki Verho osti asunnon 80-luvun lopulla äidilleen, jolla oli kivulias nivelreuma. Talvet Espanjan auringossa helpottivat oloa niin, että lääkkeitä voitiin vähentää ja osasta kokonaan luopua. Äiti ehti nauttia täällä muutaman talven ja hänen kuolemansa jälkeen asunto toimi pitkään perheen lomatukikohtana. Eläkkeelle jäätyään Erkki muutti Espanjaan ja asunto on ollut hänen vakikotinsa jo kymmenen vuotta.

Sisustus

Erkki sai aikanaan El Corte Inglesin tavaratalosta alennukset huonekaluista sekä kaupanpäälle sisustussuunnittelijat. Heidän silloin valitsemat huonekalut ovat vieläkin ajattoman tyylikkäät.

Puoliso Pirjo Häti on sisustanut kodin raikkaasti käyttäen muutamaa suosikkiväriään keltaista, kultaa ja vihreää. Alkuperäisten huonekalujen perusväreihin valkoiseen ja harmaaseen voi helposti myös vaihtaa vuodenaikojen ja juhlien mukaisia väriteemoja. Olohuoneen vaaleaan kokonaisuuteen tuo ilmettä Suomesta tuodut Biedermeier tuolit ja pöytä sekä klassiset kultakehyksiset taulut.

Terassi

Terassilta avautuvat näkymät ja avaruus synnyttävät todellisen WOW-reaktion. Kolmeen ilmansuuntaan aukeava tila on jaettu käytännollisesti sopimaan elämän erilaisiin hetkiin. Suojaisassa itäpäädyssä on lasitettu nurkkaus, jossa voi talvella istua auringossa ja kuunnella lempimusiikkia tai lukea kirjaa. Olohuoneesta tullaan suoraan tilavaan ruokapöytään, jossa nautitaan kaikki päivän ateriat aina kun sää sallii. Eteläpuolella lähellä keittiönovea ruoanvalmistuksesta kiinnostunut Erkki grillaa, yleensä vartaalla paistuu lammas. Terassin päädystä astutaan spa-osastolle. Osittain aukeava katto mahdollistaa tähtitaivaan katselun jacuzzista ja sauna lämpiää kerran viikossa.

Ilmansuunta ja lämmitys

Espanjassa asumismukavuuteen sekä -kustannuksiin vaikuttaa huomattavasti ilmansuunta, johon asunnon ikkunat aukeavat. Tämä asunto on hyvä esimerkki erinomaisesta suunnittelusta. Sisätiloja kiertää idästä länteen tilava terassi, jonne aukeavat isot ikkunat ja liukuovet jokaisesta huoneesta. Talvisin kun aurinko on alhaalla, niin se paistaa koko päivän sisään lämmittäen huoneiston. Kesällä auringon ollessa korkealla se ei kuumota asuntoa ja isojen ovien ollessa auki vilvoittaa läpiveto ilman mukavan kesäiseksi mutta tukala kuumuus pysyy poissa. Lämpötila sisällä onkin ihan ilman ilmalämpöpumppua +22- +26 ympäri vuoden, toteaa Erkki. Vain sateisina päivinä laitamme takkaan tulen kuivattamaan ilmaa.

Kotini Espanjassa -ohjelmasarja esittelee mielenkiintoisia koteja eripuolilla Espanjaa. Käymme tutustumassa erilaisiin kiinteistöihin ja niiden asukkeihin sekä molempien tarinoihin. Ohjelma antaa inspiraatiota, vinkkejä ja paikallistietoa Espanjassa asumisesta kiinnostuneille ja se on viihdyttävää katsottavaa muillekin sisustuksesta, matkailusta ja eri kulttuureista kiinnostuneille.