Vertaa asuntoja

Kotini Espanjassa Osa 6 Taiteilijaperheen kylätalo Mijas Pueblossa

Kotini Espanjassa Osa 6 Taiteilijaperheen kylätalo Mijas Pueblossa

  • 13/10/2017

Sitä ei koskaan tiedä mitä espanjalaisten kylien valkoisten muurien takana piilee. Tässä lämminhenkisessä kodissa Mijas Pueblossa on neljä kerrosta ja tunnelmallinen pieni puutarha. Elämää eletään espanjalaisen sään mukaan. Kesäisin elämä siirtyy terasseille ja talvisin se keskittyy yhteen huoneeseen.

Taiteelliset asukit

Taiteellinen kansainvälinen pariskunta elää itsensä näköisessä talossa, joka on vuosien saatossa muotoutunut eri elämäntilanteiden mukaan. Nyt taloa asuttavat suomalainen muusikko-opettaja Seita ja hänen miehensä amerikkalainen taiteilija Joshua Van Den Eeden, heidän tyttärensä Selma 1v, Joshuan teini-ikäinen poika Jordi sekä Bonsai –koira ja Chiffon -kissa.

Joshua tuli taloon ensin vuokralle vuonna 1998 ja kun se tuli myyntiin niin se päätettiin ostaa omaksi. Alkuperäinen pohjapiirrustus oli hyvin erilainen eikä se ollut kovin käytännölllinen. Joshua onkin muuttanut sen vuosien saatossa toimimaan lapsiperheen tarpeisiin. Pienen vauvan kanssa pitää olla ajatus edellä ja tehdä talo turvalliseksi sitä mukaa kun lapsen taidot kasvavat, hän toteaa.

Elämä vuodenaikojen mukaan

Katutasossa oleva entinen sisääntulo on muutettu kylpyhuoneeksi. Nykyinen sisääntulo vie viereisen avoterassin kautta avaraan halliin, joka toimii samalla Joshuan töiden näyttely- ja myyntitilana.

Oleskelu-ruokailutilasta pääsee avaralle terassille, joka toimii kesäisin yleisenä oleskelupaikkana. Tässä tasossa on myös Jordin makuuhuone ja avokeittiö. Yläkerrasta löytyvät olohuone, pariskunnan ja Selman yhteinen makuuhuone sekä toinen kylpyhuone.

Kompakti keittiö on toimiva ja sieltä löytyy kaikki tarpeellinen. Turhia astioita ja tavaroita ei sinne mahdu, joten kaikki ovat tarpeellisia käyttöesineitä. Näin ne eivät ehdi myöskään pölyttyä avohyllyilllä. Manuaalinen Jordi -merkkinen tiskikone pesee päivittäin ja Seitakin on tottunut jo kaasuhellan käyttöön.

Talvisin tämä kerros toimii pääasiallisena elintilana, sillä helpointa on lämmittää vain yksi kerros. Espanjassa on kylmä ja kostea talvisin , varsinkin näissä vanhoissa taloissa.

Ulkoportaita alaspäin

Kiinteistö on rakennettu rinteeseen ja Joshuan studio sijaitseekin ulkoportaita alas seuraavaan kerrokseen.

Ihan alimpana on suloinen puutarha ja vierastilat. Alimman kerroksen varastosta on kuoriutunut upea studio omalla keittöllä ja kylpyhuoneella, jonka suihkuallas on Bonzain lempipaikka. Täällä asustavat ystävät tai välillä myös vuokralaiset. Tai Seita joka ottaa siellä rauhallisen siestan. Puutarhaan haaveillaan joskus rakennettavan suomalaisen saunan. Puutarhaa ympäröivät upeat isot vanhat puut. Ne tosin peittävät näkymät merelle ja Fuengirolaan, mutta tarjoavat vastapainoksi suojaa kuumalta auringolta.

Luova sisustus

Sisustuksessa näkyy perheen taiteellisuus. Joshua on tehnyt melkein kaiken itse ja pääosin vielä kierrtystavaroista. Seinät ovat täynnä taidetta ja huonekalut ovat sellaisia jo itsessään. Kosketinsoittimen keskeinen sijainti olohuoneessa vihjaa selkeästi Seitan muusikonuraan.

Elämää kylässä

Pariskunnan lempipaikka on kylää ympäröivä luonto ja Mijaksen vuori. Sieltä löytyy mielenrauhan lisäksi myös yrtit ja Seitalle materiaalia käsintehtyihin koruihin.

Paikallinen takeway hoituu kun hakee lautasella ruokaa baarista kotiin. Muutenkin espanjalainen elämä tapahtuu paljon kylällä, sen kaduilla tai julkisissa olohuoneissa eli naapuribaarissa.

Casa Escondrijo (=kätkö) on osuva nimi talolle ja Joshin sukunimi Eeden (=paratiisi) talon hengelle.

Close