Vertaa asuntoja

Myytti: Sardiinit vain kesäajan herkku

Myytti: Sardiinit vain kesäajan herkku

  • 15/04/2018

Sanotaan, että sardiineja pitäisi syödä vain niinä kuukausina, joiden nimissä ei ole r-kirjaita. Tämän uskomuksen mukaan sardiinikausi alkaisi toukokuusta ja kestäisi elokuun loppuun. Asiantuntijat kuitenkin muistuttavat, että terveellisillä sardiineilla voi herkutella aina, kun niitä on saatavilla.

Malagan alueen kalastajien kalasaaliista yli 40% on sardiineja. Suosittu kala on tuttu rantaravintoloiden valikoimasta ja nämä tikuissa kypsennetyt ”espetos” kalat ovat erityisesti kesäkauden suosittuja ruoka-annoksia.

Yleinen uskomus, että sardiineja syödään vain kuukausina joiden nimissä ei ole r-kirjainta (mayo, junio, julio, agosto) joutaa asiantuntijoiden mielestä romukoppaan. Sillä sardiineja pyydetään ympäri vuoden ja tämä ns sinisiin kaloihin kuuluva kala on erinomainen proteiinin, omega-3-rasvahappojen, fosforin, seleenin, raudan, jodin, B12-vitamiinin, B6: n, niasiinin ja D-vitamiinin lähde. Malagan alueen perinneruoan suosion takaa terveysvaikutuksiakin enemmän se, että sardiinien rasvainen liha on erittäin maukasta.

Onko myytissä totuuden siemen?

Ajatus sardiinittomista talvikuukausista pohjaa enemmänkin ajatukseen, että kesäkuukausina sardiinit ovat parhaimmillaan. Parhaimmillaan tarkoittaa sardiinien ystäville sitä, että kalassa on kesällä eniten rasvaa ja tämä tuo lihaan lisää makua ja aromia. Sardiinien ravintoa ovat planktonit ja kesän lähestyessä ja vesien lämmetessä planktonien määrä kasvaa ja kaloilla on paljon ruokaa tarjolla. Kalat keräävät rasvaa lisääntymiskautta ja talvea varten.

Sardiinikausi alkaa monen mielestä juhannuksena, jolloin sardiinit ovat jo ravinneet itseään ja keränneet rasvaa talven jälkeen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita etteivätkö sardiinit olisi suurta herkkua myös talvikuukausina.

Tärkeä osa alueen kalataloutta

Sardiinit ovat alueen kalastajille tärkeä osa elantoa. Vuonna 2017 Malagan alueen kalastajat pyysivät lähes 3 miljoonaa kiloa sardiineja. Tämä määrä on 43.5% kaikesta kalasaaliista. Sardiinien arvo kalakaupassa oli 5,6 miljoona euroa eli noin 25 % alueen kalatukkujen liikevaihdosta.

Tiedot: Diariosur

Close