Vertaa asuntoja

Asunto myyty tappiolla – silti maksettu veroa arvonnoususta

Asunto myyty tappiolla – silti maksettu veroa arvonnoususta

  • 15/02/2017

Asuntokaupan yhteydessä maksetaan kunnalle plusvalia-vero, kiinteistön arvonnousun mukaisesti. Entä jos asunto myydään halvemmalla, kuin se on ostettu? Kunnat perivät siltikin plusvalia-veron.

Diariosur-lehti uutisoi tapauksen, jossa fuengirolalainen asunnonmyyjä vaati kunnalta oikeusteitse plusvalia-veron palauttamista perusteena, että asunnon arvo ei ollut noussut osto-ja myyntihetken välillä, vaan päinvastoin kiinteistön arvo oli laskenut. Oikeus katsoi myyjän olevan oikeassa. Kyseessä on ensimmäinen tapaus, jossa plusvalia-vero määrättiin palautettavaksi.

Tapauksen hoitanut lakitoimisto Martínez-Echevarría kommentoi Diariosur-lehdelle saaneensa yli 150 yhteydenottoa vastaavista tapauksista välittömästi oikeudenpäätöksen tultua julki. Pelkästään Malagan alueella on tuhansia asuntonsa tappiolla myyneitä, joilla voi olla vastaava mahdollisuus hakea plusvalia-veron mitätöintiä.

Martínez-Echevarría lakitoimisto povaakin tapauksia nousevan paljon. Myös pankit ja rahoituslaitokset, joille on jäänyt paljon kiinteistöjä, ovat olleet velvollisia maksamaan plusvalia veron.

Plusvalia-vero (Impuesto sobre el Incremento del Valor de los Terrenos de Naturaleza Urbana) lasketaan kiinteistön osto- ja myyntihetken välisen arvonnousun perusteella. Veron maksaa kiinteistön myyjä. Vero maksetaan kunnalle.
Tiedot: Diariosur