Vertaa asuntoja

Gluteenittomia herkkuja Espanjassa – kahvilatestaus

Gluteenittomia herkkuja Espanjassa – kahvilatestaus

  • 14/01/2018

Keliakia- ja vehnäallergiatietoisuus leviää myös Espanjassa. Testasimme kuusi ihan erikseen myös gluteenittomia tuotteita myyvää kahvilaa Aurinkorannikolla. Nämä herkut maistuvat myös kaikille!

Espanjassa arvioidaan olevan noin puoli miljoonaa keliaakikkoa, joista vasta noin 10% on diagnosoitu. Monet välttävät vehnää myös muista terveydellisistä syistä. Nyt alkaa olemaan valinnanvaraa, myös kahviloissa ja ravintoloissa. Monissa paikoissa ei valitettavasti vaan ole mitään mainintaa gluteenittomien tuotteiden olemassaolosta, joten kannattaa vaan sitkeästi kysellä. Aina välillä löytyy yllätyksiä kuten alla mainittu IFood ravintola.

Celicioso, Marbella

Ihan ehdoton voittaja ja pitkänkin matkan väärti on Marbellen keskustan länsipuolella sijaitseva Celicioso. Ketjulla on myös Madridissa jo neljä kahvilaa ja yksi Ibizalla.

Kahvilan ihan KAIKKI tuotteet ovat gluteenittomia, osa lisäksi myös maidottomia, munattomia, sokerittomia ja/tai vegaaneille. Laaja lista kattaa cupcaket, kakut, hampurilaiset, salaatit, smoothiet ja laajan valikoiman juomia. Ruokien hinnat olivat hyvin kohtuulliset, kallein oli hampurilainen  noin 12e. Juomat sen sijaan keventävät kukkaroa  reippaasti.

Kaikki maistamamme tuotteet olivat aivan superhyviä, myös mukaan ostettu kokoelma cupcakeja! Kahvila on tyylikkäästi sisustettu ja iso terassi viihtyisä. Palvelu on oli ihan parasta ja pienintäkin yksityiskohtaa oli mietitty. TUotteita voi myös tilata netistä: www.celicioso.com.

Osoite:Bulevar Pricipe Alfonso von Hohenlohe, Marbella (vanha 340 tie Marbellan keskustasta pari minuuttia ajaen länteen ja vasemmalla puolella. Dani Garcian ravintolan kanssa samassa rakennuksessa).

Café con Libros, Málaga

Plaza de la Mercedin ravintolarivistön keskivaiheilla sijaitseva Café con Libros tekee gluteenittomia täytettyjä lettuja, niin makeita kuin suolaisia.

Hinta ei ole suolainen ja letut ovat isoja. Listalla myös gluteeniton leipä, joten kerrankin voi keliaakikko nauttia periespanjalaisen aamiaisen pan catalan eli “raakatomaattimurskalla” ja oliiviöljyllä päällystetyn leivän. Listalla toki muitakin täytevaihtoehtoja ja salaatteja. Kahvilassa myös soijamaitoa kahvin kanssa.

Ja palvelu aina yhtä ystävällistä. Tämä on (toimittajan mielestä) turistisen rivistön paras kahvila joka saralla ja siksi myös paikallisten suosiossa.

Málagasta saa herkullisia täytettyjä tattarilettuja myös Alcasabar -ravintolasta, joka sijaitsee pienellä umpikujalla Calle Pozo del Reyllä, elokuvateatteri Cine Albeniz -rakennuksen nurkalla. Muutenkin Málagan kaupunki kunnostautuu tällä teemalla. Ravintoloiden ovissa näkyy “Málaga sin Gluten” eli gluteeniton Málaga -kylttejä merkkinä gluteenittomasta valikoimasta.

El Artesano, Churriana

Nyt on keliaakikoilla mahdollista tutustua espanjalaiseen churros -kulttuuriin. Churrianassa sijaitseva El Artesano tekee myös gluteenittomia churroksia.

Niitä syövät myös ”normisyöjät”, ovat kuulemma parempia ja kevyempiä. Hinta 0,45€/ kpl.  Tuotteet valmistetaan eri paikassa kuin normaalit churrokset, jotta gluteenille herkätkin voivat syödä niitä turvallisin mielin. Kahvilasta saa gluteenittomana myös erilaisia täytettyjä leipiä. Suklaakaakaon saa myös soijamaidosta.

Osoite: Calle Torremolinos, 78, Churriana, Málaga

IFood, Benalmádena

Benalmádenan julkisen Charo sairaalan ulko-ovea aivan vastapäätä ja Xanit sairaalan vieressä sijaitseva ravintola on hyvin piilossa. Sinne löytävät vain sairaalaan menijät. Täältä kuitenkin saa erittäin maukkaat ja kookkaat gluteenittomat hampurilaiset!

Kasvisyöjille vaihtoehtona falfel ja quinoapihvit (kuva) ja lihansyöjille tavanomaisten vaihtoehtojen lisäksi mm. kengurua, strutsia ja krokotiilia! Muut lisukkeet voi itse valita. “Ranskalaiset” ovat oikeasta perunasta tehtyjä kuutioita ja todella hyvän makusia. Listalla myös salaatteja ja jälkiruokia. Sama ruokalista löytyy “grillistä” Benalmádena Costalta, Sunset Beach Club hotellia vastapäätä, Shell -huoltoaseman pihalta.

Paikalliseen tapaan paikanpäällä missään ei ilmoiteta, että tarjolla on gluteenittomia tuotteita!

Osoite: Sairaala: Avenida de los Argonautas, Benalmádena ja Grilli: Av. del Sol Ctra Cadíz 54, Benalmádena Costa

SanDeli, Fuengirola

Suomalaisten oma Fuengirolassa junakadulla sijaitseva SanDeli on Sanna Laitisen pitämä kahvila. Moni on päätynyt asiakkaaksi vain ohikävelemällä ja ihastumalla kahvilan kauniiseen sisustukseen.

Sanna leipoo gluteenittomia piirakoita ja kakkuja, myös talon keitot ovat keliaakikoille sopivia. Juustokakut ovat suussasulavia ja niissä on käytetty tuoreita marjoja ja hedelmiä. Helmikuussa tarjolla olevat Runebergin tortut saavat toivomaan, että herraa juhlittaisiin vuoden ympäri! Kaikkia tuotteita saa myös tilauksesta.

Fetajuustopinaatti -piirakkalla herkutteleva Kyllikki Lisitsin käy San Delissä pari kertaa viikossa ihan varta vasten syömässä gluteenittomia tuotteita. Tämä on myös niin viehättävä paikka, kehuu Kyllikki.

Jukka Numminen kera vaimonsa Mimmi Koskenniemen ovat myös SanDelin vakiasiakkaita. Jukalla oli pitkään diagnosoimaton keliakia ja se veti miehen heikkoon kuntoon. Hän lähettääkin terveiset kaikille, että keliakia ei ole vaaraton tauti. Mimmi puolestaa syö gluteenitonta, koska hänellä on todettu geenivirhe jonka vuoksi gluteeni ei sovi. Keliakiatesteissä ei gluteenin sopimattomuus ilmennyt.  He suosittelevat Fuengirolan alueelta myös Vegetaliaa sekä Palangeros ravintolaa, jonka listalla on gluteenittomia ruokia.

Osoite: Avenida Nuestro Padre Jesus Cautivo, 5 (junakadulla Feria-alueen lähellä)

Sanastoa

kelaakikko = celiaca/o (nainen/mies)
keliakia= la celiaca
gluteeniton= sin gluten
vehnä=trigo
ruis= centeno
ohra= cebada
kaura=avena
riisi=arroz
maissi=maiz
tattari= trigo saraseno
hirssi= mijo

Close