Vertaa asuntoja

Asunto Espanjasta bitcoineilla

Asunto Espanjasta bitcoineilla

  • 17/01/2018

Nyt voi Espanjassa suunnata asuntokaupoille ja maksaa ostoksen bitcoin kryptovaluutalla, kunhan kauppa rekisteröidään euroina.


Virtuaalivaluutta bitcoin on noussut arvoltaan huimaa tahtia ja yhden bitcoinin arvoksi mitataan jo yli 14 000 euroa. Virtuaalivaluutta toimii maksuvälineenä esimerkiksi nettikaupassa ja rahan muutaminen euroiksi onnistuu myynnin välityksellä.

Jos virtuaaliseen lompakkoon on kertynyt bitcoineja ja niitä haluisi käyttää esimerkiksi asunnon ostoon, on se mahdollista. Jotta kauppa on virallinen, tulee prosessissa käydä useita vaiheita esimerkiksi valuutan muutto euroiksi, jotta veroviranomaiset eivät katso ostoa rahanpesuksi.

Bitcoinin muutto euroiksi

Yksinkertaisin malli bitcoinien käytössä asunnonostossa on muuttaa bitcoinit euroiksi. Muutos tehdään notaarilla ja asunnon kauppakirjaan merkitään ostohinta euroina. Ostajan, joka luovuttaa bitcoinit myyjälle, tulee maksaa bitcoinista saamastaan myyntivoitosta vero ja näyttää myös rahojen alkuperä.

Osto bitcoineilla

Finques El Vent kiinteistönvälitystoimisto on yksi ensimmäisistä kiinteistönvälityksistä, joka hyväksyy maksun bitcoineilla. Bitcoin-kaupoista vastaava Ángel Aguiló selvittää idealista.com kiinteistöportaalin artikkelissa, että myyjät jotka ottavat vastaan maksun kiinteistöstään kryptovaluutassa ovat alan sijoittajia, jotka luottavat valuutan arvoon. Itse maksu tapahtuu kuten millä tahansa muulla valuutalla.

Notaarilla kaupan vahvistuksen yhteydessä ostaja siirtää bitcoinit myyjälle puhelimen välityksellä, joskus jopa QR-koodilla. Näin saadaan vahvistus maksusta. Kauppakirjaan merkitään kiinteistönhinta euroina.

Aguiló muistuttaa että ainoa riski bitcoin kaupassa on ostajalla, sillä virtuaalivaluutan arvo voi muuttua. Euroopan Unionin tuomioistuin on todennut, että bitcoinin vaihtaminen euroiksi tai päinvastoin ei kuulu arvonlisäveron piiriin. Bitcoinin myynnistä saatava voitto on verotettavaa tuloa.

Asuntokauppa virtuaalivaluutalla voidaan nähdä myös vaihtona (permuta) sillä laki mahdollistaa asunnon maksun myös toisena tavara kuten kiinteistönä ja tässä tapauksessa mahdollisesti virtuaalivaluuttana. Kauppa perustuu aina molempien osapuolten yhteiseen sopimukseen. Virtuaalivaluutta tulee kuitenkin aina kauppakirjassa muuntaa euroiksi.

Bitcoinin käyttö maksumallina on mahdollista esimerkiksi näissä idealista.com kiinteistöportaalin myyntikohteissa.

Asiantuntijat muistuttavat että bitcoinmaksut tulee aina rekisteröidä virallisesti notaarilla. Jos maksu tehdään ns. pöydän alta on kyse petoksesta ja tutkinnassa selvitetään myös syytteet rahanpesusta. Vastuu koskee sekä myyjää että ostajaa.

Tiedot: idealista.com

Close