Vertaa asuntoja

Chufa -voimaruokaa Valenciasta

Chufa -voimaruokaa Valenciasta

  • 23/01/2018

Espanjalainen voimaruoka chufa “pähkinä” tunnetaan kesäisen horchata juoman raaka-aineena. Juoma on virkistävää ja samalla myös terveellistä monella tapaa. Pähkinästä saa myös jälkiruokia ja se sopii keliaakikoille, pähkinäallergisille sekä “maidottomille”.


Tiikeripähkinän tai maamantelin nimeä kantava kastanjasädekaislan juurimukula on yksi vanhimmista tunnetuista viljelykasveista. Se tunnettiin jo antiikinajan Egyptissä, missä faaraot olivat mieltyneet kasvin makuun. Egyptistä tiikeripähkinä levisi Pohjois-Afrikkaan ja arabivalloittajien mukana Espanjaan. Tiikeripähkinä soveltui hyvin viljeltäväksi Espanjassa ja Alborayan kaupunki Valenciassa on tunnettu tiikeripähkinän tuotannostaan. Pähkinästä tehdään mm. juomaa, jälkiruokia ja leivonnaisia.

Terveyden lähde sopii kaikille

Tiikeripähkinä auttaa ruoansulatukseen, suojelee sydäntä, on antioksidantti, stimuloi immuunijärjestelmää ja on tämän lisäksi myös happamuutta vähentävä.  Kaiken tämän lisäksi tiikeripähkinä alentaa kolesterolia. Ja mikä parasta, sitä on saatavilla ympäri vuoden. Valmiita tuotteita löytyy Espanjassa tavallisista kaupoista mm. juomina, jäätelönä ja jälkiruokina. Erityisesti Mercadonassa on monipuolisesti näitä tuotteita.

Tiikeripähkinä ei sisällä laktoosia eikä gluteiinia ja sopii siis hyvin erikoisruokavalioita noudattaville. Nimestään huolimatta tiikeripähkinä ei ole pähkinä, joten allergisuus sille on hyvin harvinaista.

Helteen pelastaja

Islaminuskoisille alkoholin nauttiminen oli kiellettyä ja uskovaiset joivat chufa-maitoa joka on tämän päivän “horchata valencianan” perusta. Espanjassa tiikeripähkinää käytetäänkin erityisesti tämän horchata -juoman valmistukseen. Virkistävän vaikutuksen lisäksi se on todellinen voimajuoma, joka on hyväksi terveydelle ja hyvinvoinnille. Maitomainen horchata vie janon ja virkistää ja sopii mainiosti kuumien kesäpäivien juomaksi

Muodissa

Horchata juoman raaka-aine on myös saanut muita käyttömuotoja. Pähkinää voi käyttää myös leivontaan ja jälkiruokiin ja Valencian alueen chufan tuottajien sivustolta löytääkin reseptejä.  Perinteikäs juoma on päässyt myös esimerkiksi Valencian Hard Rock Cafen tarjoiluvalikoimaan.  Sen pohjalle voikin itse suunnitella erilaisia coktaileja!

Tiikeripähkinää myydään myös Suomessa.

Lähde: El Pais

Close