Vertaa asuntoja

Käsityöläisyys kukoistaa – kierros Málagassa

Käsityöläisyys kukoistaa – kierros Málagassa

  • 31/01/2018

Niin Espanjassa kuin maailmalla on käsityöläisyys noussut taas arvoasteikolla korkemmalle. Kuluttajat arvostavat yksilöllisyyttä, laatua ja kestävyyttä. Teimme kierroksen Málagan pikkukujilla.

Helsingin kokoinen Málaga ja sen ympäristön kunnat ovat yhdessä jo sopivan kokoinen asiakaskunta käsityöläiselle ja runsas ulkomaalaisjoukko lisää artesaanituotteista kiinnostuneiden ostajien määrää. Kiertäessäni MonaLisa -koirani kanssa iltalenkeillä Málagan katuja, olemme löytäneet mitä erilaisimpia pieniä putiikeja ja tavanneet innostuneita käsityöläisiä. Valitsin valikoiman erilaisia yrittäjiä lukijoidemme iloksi ja inspiraatioksi. Ja huom: Málagassa myös koirat pääsevät liikkeisiin ja kahviloihin sisään, ellei sitä ole erikseen kielletty.

Artesaani aukio -La Brecha

Tämä artesaaniaukio on todella hyvin piilotettu Málagan keskustaan, eikä siitä löydä juuri mistään tietoakaan.

Sen etsiminen kuitenkin kannattaa, sillä sinne on keskittynyt monen alan taitajia mm. lahjapaperinvalmistaja, valokuvaajia, taidegalleria, viulunvalmistaja & korjaaja sekä vaateliike. Täältä löytyvät yksilölliset lahjat vaativallekin sankarille.

Käsityöläisten tapaan aukioloajat vaihtelevat, joten kannattaa tarkistaa ne kunkin yrityksen FB sivuilta. Yritykset löytyvät täältä.

Osoite: Plaza Pintor Eugenio Chicano. Katso google.mapsista: Calle Ballesteros

Kaunista keramiikkaa – Alfonso Rot ”Ceramica”

La Brechan yksi kauneimmista ikkunoista on tällä keramiikkaliikkeellä.

Alfonso Rot (alla vas.) valmistaa niin käyttö- kuin koriste-esineitä erikoisella lasittamistekniikalla. Liikkeessä myydään myös perinteisiä andalusialaisia astioita.

Alfonso myös kurssittaa, ja jos ei pääse järjestetylle kurssille, niin sellaisen voi pyytää myös omalle pienelle kaveriporukalle yksityistilaisuutena.

Osoite: Plaza Pintor Eugenio Chicano. Katso google.mapsista: Calle Ballesteros

Riemukkaita kenkiä – PielPiel

Nämä kengät tuovat iloa elämään, omaan ja toisten.

Esther Rodríguez suunittelee ja markkinoi Tenerifalla tehtyjä persoonallisia kenkiä ja Huelvassa valmistettuja laukkuja. Niitä myydään sekä täällä keskustan kaupassa että netissä. Erityisesti hollantilaiset ovat niihin ihastuneita. Kaupassa on myynnissä myös tangollinen yksilöllisiä käsintehtyjä vaatteita.

Valikoimassa on myös mitä upeimmin tehtyjä traditionaalisia saappaita, bootseja ja käsilaukkuja. Kaikki materiaalit hankitaan kierrätyksestä, esim kengän pohjat on autonrenkaista. Kengän lesti on ergonominen ja tukee jalkaa. Näillä on hyvä askeltaa eteenpäin.

Kauppa: Plaza de los Mártires Ciriaco y Paula nro 10.

Maukasta jäätelöä – Yummy

Katedraalia viistosti vastapäätä löytyy Málagan jäätelöiden aatelia.

Takahuonessa valmistuvat tuotteet ovat melkein jopa terveellisiä. Niihin käytetään ihkaoikeita ainesosia, sokeria käytetään säästeliäästi ja kaikki jäätelöt ovat gluteenittomia. Makuvaihtoehtoja on kymmeniä ja niiden ihan tavallisten lisäksi on myös itse tehdystä kookosmaidosta sekä soijamaidosta tehtyjä, täysin maidottomia, vegaaniversioita ja sokerittomia jäätelöitä. Smoothitkin ovat listalla ja mm. gluteenitonta suklaabrownies -kakkua. Hintakin on keskustan edullisimpia.

Natalia Navas Martos on tehnyt jo seitsemän vuotta jäätelöä. Ensimmäinen liike D´leite avattiin Benalmádenaan, jossa se toimii vieläkin. Málagaan yritys tuli viime keväänä. Idea tälläisistä tuotteista tuli asiakkailta, jotka eivät voineen syödä normaaleja jäätelöitä. Nyt huomaa, että aiheesta ontullut Natalialle sydämenasia.

Itse olen tähän asti suosinut yhdistelmää: maidottomat tumma suklaa & hassel pähkinä, kunnes maistoin tänään vihreää uutuutta: pinaatti, avocado, ananas, minttu ja sitruuna! Ikinä ei arvaisi, että näissä ei ole maitoa, niin maukas ja kermainen maku tulee oikeista hedelmistä. Valikoimassa myös gluteenittomat jätskitötteröt!

Málagan lahjakkaimmat katusoittajat löytyvät usein siitä vierestä, katedraalin kupeesta, jonne voi jäätelön kanssa istahtaa nauttimaan täydellisestä aistisinfoniasta.

Osoite: Calle Molina Lario nº6, Malaga
Benalmadena: Nueva Plaza Bonanza

Terveellisiä leivonnaisia – la espiral

Eva Gomez leipoo makrobiottisia kakkuja ja leivonnaisia, joissa on aitojen ainesten makua.

Näissä herkuissa ei käytetä munia, vehnäjauhoja, makeutusaineita eikä lisäaineita. Jauhoina käytetään mm. spelttiä, tattaria, ja riisiä, joten runsaasti on myös gluteenittomia versioita tarjolla.

Makeutukseen käytetään mm. taateleita, rusinoita, riisiä ja riisimelassia. Diabeetikotkin suuntaavat mielellään tänne ostoksille.

Tavalliseen pullamössöön tottuneen ensimmäinen kokeilu voi vaatia avaraa mieltä, sillä kakut eivät ole tavallisen imelän makeita. Omia suosikkiani ovat omenapiirakka ja tattarisuklaakakku (kuv. oik).

Evan sisko Susana oli vakavasti sairas ja hän parani makrobioottisen ruokavalion avulla terveeksi ja hän voi nyt elää täysin ilman lääkkeitä. Eva lähettääkin terveisiä, että ei kannata odottaa, että sairastuu vaan voi hoitaa hyvinvointia ruokavalion avulla. Eikä tarvitse luopua herkuista!

Ei pidä säikähtää sijaintia, tänne on vain parin minuutin kävely vanhan keskustan ytimestä. Heidät löytää myös Málagan kuukausittaisilta luomumarkkinoilta.

Osoite: Calle dos Aceras, 24

Kierroksella ollut toimittaja: Jaana Monto

Close