Vertaa asuntoja

Plusvalia -veroja haetaan Espanjassa takaisin miljoonia euroja

Plusvalia -veroja haetaan Espanjassa takaisin miljoonia euroja

  • 14/12/2017
Perustuslakituomioistuimen päätös nollata plusvalia -vero kiinteistöstä, joka on myyty edullisemmin kuin se oli aikoinaan ostettu, on saanut aikaan reklamaatiovyöryn. Pelkästään Malagan alueella vaaditaan takaisinmaksua neljästä tuhannesta kiinteistökaupasta. Veroja haetaan takaisin 15 miljoonan euron arvosta.

Kiinteistön myynnin yhteydessä maksetaan plusvalia-vero (Impuesto sobre el Incremento del Valor de los Terrenos de Naturaleza Urbana), joka lasketaan kiinteistön osto- ja myyntihetken välisen maan arvonnousun perusteella. Vero maksetaan kunnalle ja veron maksaa kiinteistön myyjä.

Kiinteistöjen hintojen romahduksen myötä on solmittu kiinteistökauppoja, joissa tätä arvonnousua ei tapahdu, mutta plusvalia-vero on silti tilitetty kunnalle. Näiden tapausten selvittely sai aikaan viime heinäkuussa lakimuutoksen, jota parasta aikaa pyritään muokkaamaan jotta se saataisiin käyttöön.

Kunnat ovat jäädyttäneet plusvalia-verojen maksun ja tällä hetkellä 1500 maksua, joiden yhteissumma nousee 7 miljoonaan euroon, odottaa lakimuutoksen sisällön tarkentumista.

Yhteensä siis 22 miljoonaa euroa odottaa plusvalia-verotuksen selkiytymistä. Asiantuntijat arvioivat että määrä voi olla tulevaisuudessa huomattavasti suurempi, siellä yksistään Malagan provinssissa noin 35 000 veronmaksajaa voi olla oikeutettu plusvalian palautukseen. Laskelmat perustuvat kiinteistöjen hinta-arvioita tekevän Tinsan tilastoihin sekä Kehitysministeriön ja Maarekisterin tilastoihin asuntojen hintakehityksestä.

Plusvalia-verojen palautukset keventävät kuntien rahavaroja, sillä plusvalia veron maksujen vähenemisen lisäksi kunnilla voi olla edessä miljoonien eurojen palautukset jo maksetuista veroista.

Lue tästä lisää aiheesta.

Tiedot: Diariosur.