Vertaa asuntoja

Tekstiilit raikkaiksi ilman pesua

Tekstiilit raikkaiksi ilman pesua

  • 05/02/2018

Tekstiilit kuluvat, jos niitä pestään usein ja vettä kaipaavassa Espanjassa on hyvä miettiä pesukoneen käyttötiheyttä. Tässä vinkkejä, miten pienillä nikseillä vaatteet saadaan raikkaiksi ja hyvälle tuoksuviksi ilman uutta pesua.

Tekstiilit eivät välttämättä ole likaisia, mutta tuntuvat tunkkaisilta. Vaatekaappi, jossa on  vaatteisiin tarttuvaa kosteutta, pölyä ja bakteereja, voi aiheuttaa epämiellyttävän tuoksun vaatteisiin.  Verhot tuoksuvat talven jäljiltä ummehtuneilta ja samaten kosteassa kylpyhuoneessa kuivatetut pyyheliinat eivät enää tuoksu raikkaalle. Vinkit hajunpoistoon onnistuvat aineilla, joita löytyy kotoa. Esimerkiksi viinietikka, ruokasooda ja sitruuna ovat monikäyttöiset aineet siivoukseen ja toimivat myös hajunpoistajina.

Höyrytä viinietikalla

Höyry ja viinietikka on hyvä yhdistelmä taistelussa hajuja vastaan. Höyrykylpy vaatteelle onnistuu oman aamusuihkun yhteydessä. Ripusta vaate vaateripustimeen ja aseta vaatteen alle vati kuumaa vettä, johon laitetaan puoli lasillista viinietikkaa. Ota kuuma suihku niin että kylpyhuoneeseen tulee vesihöyryä. Höyry ja viinietikka poistavat vaatteesta (ja samalla kylpyhuoneesta) pahan tuoksun.

Pakasta pöpöt

Pakastamalla saa myös poistettua vaatteista pahaa hajua tuhoamalla sitä aiheuttavat bakteerit. Esimerkiksi farmarihousut voivat tuoksua tunkkaiselle juuri hajua aiheuttavien bakteereiden vuoksi. Laskosta housut huolella ja laita ne pakastukseen tarkoitettuun pussiin. Sulje pussi ja laita housut pakastimeen 45 minuutiksi. Pakastuksen jälkeen laita housut minuutiksi raikkaaseen ilmaan, jossa viimeiset bakteerit poistuvat.

Ihmeaine ruokasooda

Ruokasooda on puhdistuksen klassikko asiassa kuin asiassa. Niin myös tuoksujen tuhoamisessa. Ruokasooda toimii hajujen kuivapesuaineena. Ripottele ruokasoodaa kohtaan, josta tuoksu halutaan poistaa. Anna vaikuttaa tunnin verran. Tässä ajassa ruokasooda on imenyt pois pahan hajun sekä kosteuden ja mahdolliset bakteerit. Ruokasoodalla voi hyvin raikastaa esimerkiksi tyynyjä, vuodevaatteita sekä myös vaatteita.

Luonnon omat puhdistajat

Sitruunaa käytetään niin puhdistuksessa kuin hajujen poistamisessa. Hapan sitruuna toimii mainiosti esimerkiksi hienhajun poistossa ja se poistaa myös vaatteisiin jääneet hikiläiskät. Usean sitruunan mehu tulee sekoittaa kahteen litraan vettä. Anna vaatteen liota sitruunavedessä noin 30-40 minuuttia, huuhtele hyvin ja kuivata vaate ulkoilmassa.

Appelsiinin kuoret toimivat myös kuten sitruunan mehu hajujen neutralisoijana sekä läikkien poistajana. Keitä useiden appelsiinien kuoret kahdessa litrassa vettä. Ota kuoret pois vedestä, anna veden jäähtyä ja laita puhdistettavat vaatteet likoon appelsiiniveteen kahdeksi tai kolmeksi tunniksi. Huuhtele hyvin ja anna kuivua auringossa.

Tiedot: Habitissimo

 

Close